20170416 180300In Amsterdam vond afgelopen zondag de 1st Amsterdam Karate Cup 2017 plaats, een groot internationaal kumite toernooi onder auspiciën van de Karate-do Bond Nederland. Kumite is een onderdeel van karate, waarin men met een partner vecht volgens strikte regels.

Een beperkte selectie van acht karateka van de Zoetermeerse budoschool Kai Sei heeft deelgenomen aan deze 1st Amsterdam Karate Cup 2017. Dit grote internationale kumite toernooi onder auspiciën van de Karate-do Bond Nederland telde deze eerste keer circa 550 deelnemers in diverse categorieën. Het was een zwaar toernooi. Er deden achttien nationaliteiten mee waaronder mensen uit Algerije, de Dominicaanse Republiek, Rusland, Oekraïne en Polen. Er waren 77 clubs.

George Karapetjan, Kai Krul, Anika Monte, Colin Vercammen en Fabiënne Vercammen kwamen niet verder in de eerste ronde en konden ook niet rekenen op de herkansing. Belinda Haddish verloor eveneens de eerste ronde, maar kon herkansen in een directe strijd om het brons. Deze wedstrijd verloor zij. Ze werd vijfde. Alle genoemde karateka waren debutant op een toernooi van een dergelijke omvang en niveau. Voor Fabiënne was dit zelfs haar eerste toernooi. Bij de meeste anderen was er sprake van nog heel weinig toernooi-ervaring.

Brons voor Mex en Wissal

Mex Onderwater kwam uit in de categorie meisjes U14 jaar -42kg. Na een gelijke stand van 0-0 won zij haar voorwedstrijd tegen een zeer sterke Russische tegenstandster door overtuigend karate met 4-1 op hantei (scheidsrechterbeslissing). De tweede ronde werd voor tijd gewonnen met 8-0 en de kwartfinale tegen een sterke tegenstandster uit Frankrijk werd ruim gewonnen met 3-0. De daaropvolgende halve finale verloor Mex slechts met 0-1 van een teamgenoot uit de Nederlandse selectie. Daarmee plaatste Mex zich voor de strijd om het brons. Door sterk karate won ze deze op hantei met 3-2 en was de derde plaats een feit.

In de categorie meisjes U14 +50kg won Wissal el Boudakhani na een zinderende strijd de eerste ronde van een sterke Franse tegenstandster op senshu (bij gelijke score wint degene die het eerste gescoord heeft). De tweede ronde werd voor tijd gewonnen met 8-0 door straf van wederom een sterke Francaise. De halve finale verloor Wissal 1-4 van een Poolse, die op het eerste oog minder goed leek dan in de wedstrijd bleek. Ook Wissal plaatste zich direct voor de B-finale, een strijd die ze met 8-0 voor tijd wist te winnen. Hiermee sleepte ze de bronzen medaille in de wacht.