Dennie Herwijnen organiseert sinds 1996 de vuurwerkshow. Dit jaar heeft hij het bijltje er bij neergegooid. Zijn besluit heeft hij genomen nadat hij plots extra beveiligingsmaatregelen moest nemen.

 DSC2476Dennie Herwijnen: "In februari was er een evaluatie van de vuurwerkshow en daar kwamen bezwaren naar voren waar ik het niet mee eens was. Zo zouden er verschillende incidenten geweest zijn. Ergens in maart ben ik gaan praten met onder andere politie en team handhaving. Na dat gesprek wilde ik eigenlijk niet meer verder. Eind september ben ik toch weer in gesprek gegaan met alle betrokken partijen bij elkaar en hebben we uiteindelijk gezegd dat we vooruit gaan kijken en niet meer terug kijken. Dit was een goed en positief gesprek. De show zou door kunnen gaan. Ik heb mijn veiligheidsplan ingediend en na verloop van tijd vertelden ze mij dat het plan goed was en er mogelijk nog wat kleine aanpassingen nodig zouden zijn. Ik ben daarom verder gegaan met mijn voorbereidingen".

Fouilleren en dranghekken op een familie evenement

Ook voor Dennie staat veiligheid boven alles. De gemeente laat weten dat hier de schoen wringt. Er zouden incidenten zijn geweest op de vuurwerkshow 2016. Dennie legt uit: "Er zijn vorig jaar twee incidenten geweest. De eerste was een categorie 1 vuurwerk lichtbal (dit is de lichtste categorie) die werd afgestoken. ik ben persoonlijk naar die mensen toegestapt om uit te leggen dat dit niet handig is tijdens een evenement. Volgens de wet mag je dit afsteken, maar de vuurwerkshow is een familie evenement en dus was het niet handig. Op mijn verzoek werd er meteen gestopt met afsteken. Het tweede incident was iemand buiten mijn evenementen terrein. Dat kan je mij niet aanrekenen".

"Nadat mijn veiligheidsplan was goedgekeurd, kreeg ik ineens een behoorlijke extra eis. Ik moet dranghekken plaatsen en op vier plaatsen het publiek fouilleren op wapens, vuurwerk en drank. Ook moet ik van twee beveiligers en tien vrijwilligers naar zeven beveiligers. Dit is een gratis evenement en dus wordt ik geconfronteerd met veel extra kosten. Maar het ergste is dat de sfeer hiermee kapot is. Mensen komen met ranja voor de kinderen en een picknickkleedje naar de vuurwerkshow", legt Dennie uit.

Chaos

Het is duidelijk dat de vuurwerkshow steeds meer mensen trekt en dat 3000 bezoekers vraagt om meer veiligheidsmaatregelen. Maar Dennie is bang voor chaos als hij op vier punten rond de Dobbe iedereen door poortjes moet laten lopen en fouilleren. "De ervaring leert dat bezoekers op het laatste moment komen. "Vaak denk ik een half uur voor aanvang dat het niet druk gaat worden en dan met nog een kwartier te gaan stroomt het vol. Als ik al die mensen moet controleren dan staan ze lang in de rij en is het risico groot dat we nog staan te controleren als het evenement afgelopen is", legt de ervaren organisator uit.

Stichting Winterfair wil dat het evenement door zou gaan en kwam met het idee om extra vrijwilligers in te zetten om de orde in de gaten te houden. Dit plan heeft niet gewerkt. Dennie is het zat om zich te moeten verdedigen tegen telkens weer meer maatregelen. Hij heeft daarom besloten om te stoppen met de vuurwerkshow.

Reactie van de gemeente

De gemeente geeft aan dat de politie en team handhaving een toename hebben gezien van incidenten op de vuurwerkshow. Ook is het aantal bezoekers boven de 3000 gekomen en daardoor zijn er extra veiligheidsmaatregelen nodig. Het is volgens de gemeente dan ook een eis vanuit de politie en team handhaving en niet vanuit het gemeentehuis. De gemeente bevestigd dat hekken en fouilleren nodig is. De gemeente is positief over de vuurwerkshow als evenement en ziet dat veel Zoetermeerders hier graag naartoe gaan.

"Voor mij is het zo niet rendabel en verdwijnt zo een populair evenement met een goede historie in Zoetermeer. Ik weet dat veel evenement organisatoren het steeds moeilijker krijgen in onze stad. Ik merk dat zij niet graag naar buiten treden. Ik hoop dat ze dit wel gaan doen en dat er zo niet nog meer evenementen gaan verdwijnen," aldus een teleurgestelde Dennie Herwijnen.

-advertenties-

-goede doel-