20171115 114944

Wethouder van Driel brengt het nieuws over de stemming aan de ondernemers

De Bedrijven Investerings Zone in de Dorpsstraat gaat niet door. Woensdagmorgen stemden de ondernemers van de Dorpsstraat in het Stadhuis over hun BIZ, in het bijzijn van wethouder Margreet van Driel en notaris M.G. Kroese. “De positieve limiet werd helaas niet gehaald”, zo bracht wethouder van Driel de uitslag.

Teleurstelling overheerste bij de aanwezige ondernemers uit de Dorpsstraat. Een aantal ondernemers heeft zich de afgelopen tijd hard ingezet om meer eenheid in de straat te bereiken. Dennie van Herwijnen: “Het is erg jammer, we hebben ons met een grote groep ingezet voor de straat vanaf mei 2016 en dachten echt dat we hier een sterk plan hadden. We hebben voor de zomer een proefpeiling gedaan en die kwam nét positief uit, maar daarna zijn we hard aan de slag gegaan met alle kritiekpunten en problemen die naar voren kwamen. Ik had deze uitslag dan ook niet verwacht!”

20171115 114948  20171115 114950 

De Dorpsstraat telt 119 ondernemers, van wie er 87 een stem uitbrachten. Met 50 stemmen voor en 33 tegen werd niet de benodigde 2/3 meerderheid gehaald om een BIZ op te richten. Ook wethouder van Driel had graag een andere uitslag gezien: “We willen de Dorpsstraat natuurlijk graag helpen om sterker te worden, maar als de ondernemers het al niet eens kunnen worden met elkaar, wat moeten wij dan als gemeente doen?”

Een BIZ afspraak zou het makkelijker maken om evenementen in de straat te organiseren en gezamenlijk bijvoorbeeld afspraken te maken over veilig en schoon. Dennie: “Nu moeten we voor elk evenement met de pet rond om geld bij elkaar te krijgen om iets te organiseren. Je kan op deze manier nooit iets vooruit plannen, want het is altijd onzeker of er wel geld beschikbaar is. Ik vraag me af of de ondernemers die nu tegen stemmen zich wel realiseren wat dit betekent voor de straat. Terugkijkend kom je niet verder!”

Ondernemers die tegen waren maken zich zorgen over teruglopende omzet en zien de BIZ als een extra lastenverzwaring. Ook zijn er, volgens wethouder van Driel, ondernemers in de straat met een vaste klantenkring, zoals een kapper, die niet veel zien in extra evenementen en samenwerking.

De komende evenementen in de Dorpsstraat, zoals Sinterklaas en kaarsjesavond gaan in ieder geval door zoals gepland.

-advertenties-

-goede doel-