DSC 2667De 70-jarige Hetty Elmendorp komt op voor haar medebewoners van 'Het Fregat', een 55+ wooncomplex aan de Fregatwerf in De Leyens. Zij is een handtekeningenactie gestart om het weghalen van de brievenbus te voorkomen.

"Ik ben als 70-jarige een van de jongsten hier in het complex. Er zijn hier 119 appartementen en de oudste bewoner is honderd jaar. Meer dan de helft van de bewoners is slecht ter been en nu wil PostNL hier de brievenbus weghalen. Belachelijk vind ik".

DSC 2664De rode brievenbus staat direct naast de uitgang en is zo voor alle bewoners bereikbaar. Maar op 13 oktober kwam het nieuws naar buiten dat PostNL 45 bussen weg gaat halen. Opvallend is dat er veel bussen verdwijnen rond de ouderencentra in Zoetermeer.

Hetty hoorde dat ook de brievenbus aan het Fregatwerf zal komen te vervallen en besloot hier niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan. Zij schreef direct een brief aan Dhr B. Husman, directeur van PostNL. Zij voegde hierbij de handtekeningen van 64 bewoners. In de brief legt ze uit dat het voor de bewoners van 'Het Fregat' zal betekenen dat ze meer dan 660 meter moeten lopen naar het winkelcentrum om daar hun post op de bus te doen. Te bedenken dat 54% van haar medebewoners slecht ter been is.

"Veel van mijn buren schrijven nog gewoon brieven aan hun vrienden en sturen nog regelmatig een verjaardagskaartje. Zij kunnen vaak niet omgaan met whats app en email. Zij worden het hardst getroffen door het weghalen van de brievenbus. Mijn buurvrouw loopt met een rollator en voor haar is het dadelijk onmogelijk om naar het winkelcentrum te lopen met haar post", vertelt Hetty.

Aan de wet houden

Hetty heeft gehoord dat PostNL zich aan de wet houdt, want ze moeten een brievenbus binnen één kilometer bieden. Gezien het nu 660 meter is, overtreedt PostNL niet de wet. "Maar ze houden geen rekening met de mensen hier. Voor ons ouderen is het belangrijk dat wij onze vrienden en familie kunnen schrijven. Ik zie al dat veel mensen niet naar buiten gaan als het hard waait of slecht weer is. Zelfs met een scootmobiel lukt het hen dan niet om naar het winkelcentrum te gaan. En een week van tevoren een verjaardagskaart sturen moet je niet doen. Dan denkt de familie dat je dement aan het worden bent", zegt Hetty.


 Oproep aan de politiek

Hetty is strijdbaar en heeft naast een handtekeningenactie ook de stap naar de politiek genomen. Zij heeft onder andere de LHN, Zo!Zoetermeer en Zoetermeer Vooruit aangeschreven en hoopt op een spoedig antwoord. "Ik laat het er niet bij zitten. Ik vind dat je dit de ouderen niet aan kan doen. Daarom heb ik ook de pers erbij gehaald. De brievenbussen moeten gewoon blijven bij de seniorenwoningen", zegt Hetty vastberaden.

 

 Lees meer: -halvering-aantal-brievenbussen

-veel-reacties-op-verdwijnen-brievenbus

-advertenties-

-goede doel-