Kinderen van 4 tot 6 jaar met een motorische achterstand kunnen sinds begin september sporten bij Gym Extra. De les wordt wekelijks bij gymnastiekvereniging Pro Patria gegeven door Marianne Gosselink. De lessen zijn op maandagmiddag in de gymzaal van Kentalis aan de Meerzichtlaan te volgen.

foto5
Een moeder met een dochter met een motorische achterstand nam het initiatief voor de lessen. Ze kon nergens terecht in de regio. Zij deed al mee met Ouder- en-kindgym bij Pro Patria. De moeder, Dianne Groenen, vertelt: “Bij de ouder-kindlessen ging het prima, maar mijn dochter zou niet mee kunnen komen met de groep die erop volgt: kleutergym. Ze kon het tempo niet bijbenen, en ze kon niet alles wat de rest wel kon. Dat is niet goed voor haar zelfvertrouwen. Ik liep er heel erg tegenaan dat ik geen enkele sport kon vinden die rekening hield met haar motorische achterstand. Er zijn een paar sporten voor kinderen met een verstandelijke handicap, maar mijn dochter is niet verstandelijk gehandicapt. Toen heb ik een mailtje gestuurd naar Pro Patria met de vraag of zij een gymles voor kinderen met een achterstand in de motoriek zouden kunnen starten.” Met Gym Extra is hier dus gehoor aan gegeven.

Veel kinderen krijgen voor hun motorische achterstand fysiotherapie. Fysiotherapie is echter individueel. Het gymmen in een groep is ook belangrijk. Niet alleen motorisch, maar ook sociaal-emotioneel heeft een kind ervaring nodig. Op je beurt wachten is bijvoorbeeld ook iets dat ze moeten leren. Als je met anderen gaat sporten leer je dit bijvoorbeeld ook. Daarnaast ervaart het kind dat het in de groep ook welkom is. Nog een verschil tussen gym en fysiotherapie is dat het kind bij fysiotherapie vaak in de gaten heeft dat er geoefend gaat worden. Bij de gym gaat het er speelser aan toe. Daardoor is het voor deze kinderen heel leuk om te gymmen.

Met gewoon sporten vallen kinderen met een motorische achterstand vaak buiten de boot. Maar in deze gymles wordt altijd rekening gehouden met wat kinderen aankunnen. Marianne licht toe: “Iedereen kan en mag op zijn eigen niveau meedoen. Hier kunnen ze tot bloei komen.”

Inmiddels zitten er ongeveer 7 kinderen op de les. Kinderen komen vaak via een fysiotherapeut binnen. Bijzonder is dat Dianne zelf assisteert met de gym. Zij heeft een achtergrond in turnen en heeft in het verleden zelf gymles gegeven.

De lessen blijven doorgaan. Iedereen kan instromen wanneer die wil. Gym Extra wordt iedere maandagmiddag gegeven van 15.45 tot 16.45. Tijdens schoolvakanties is er geen les. De leeftijd is voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij Pro Patria.

Tekst en foto: Shirley Weemeijer

-advertenties-

-goede doel-