groen stadstuin 7Zoetermeer is een groene oase in de Randstad: een mekka voor bloemen, planten, vogels en andere dieren. In de serie ‘Zoetermeer, Natuurlijk Groen’ gaat Zoetermeer Actief met u op pad in de natuur in en rond Zoetermeer. Vandaag de tiende aflevering: Annette’s liefde voor haar stadstuintje.

Beluistert u ook weleens het weer via Omroep West? En de hoeveelheid gevallen regen in de stad? Stadstuinierster Annette Doorn (62) van de Hebriden in Oosterheem is de vrouw achter de meldingen uit Zoetermeer. “Ik geef dagelijks de hoeveelheid neerslag in mijn tuin door aan de weerman,” vertelt ze.

Annette heeft een prachtig stadstuintje pal op het zuiden. Op een stukje grond van zo’n 35 vierkante meter verzorgt ze met veel liefde maar liefst 60 verschillende soorten planten en tien soorten bloembollen. Ze geniet ontzettend van het tuintje, waar ze iedere week een half uur tot een uurtje in werkt: “In de tuin ben ik lekker met mijn handen bezig en kom ik uit mijn hoofd. Ik kan er bovendien lekker in ontspannen met een kop thee of een glaasje wijn. Met boekje, zonder boekje.” Doordat het tuintje op het zuiden ligt, kan ze ook in de winter heerlijk buiten zitten. Ze hoeft niet zoveel tijd aan haar tuintje te besteden omdat ze in het voorjaar het onkruid grondig verwijdert.

 

Groei en Bloei

Annette is enthousiast lid van de Tuin-/Groenvereniging Groei en Bloei. Die organiseert bijvoorbeeld inspirerende tuinreisjes naar onder meer de Koninklijke Serres in Brussel. Ook zijn er workshops bloemschikken en bezoeken aan kwekerijen.  Omdat Annette haar groene passie graag deelt met anderen, stelt ze haar tuintje open met de Open Tuinendagen die de vereniging ieder jaar organiseert. “Ontzettend leuk. Er stonden hier wel eens 30 mensen in de tuin.” Helaas konden de Open Tuinendagen dit jaar in Zoetermeer niet doorgaan omdat zich te weinig tuineigenaren hadden aangemeld. Annette geeft overigens ook graag plantjes uit haar tuin aan vrienden en bekenden weg.

In 2000 kwam Annette aan de Hebriden in Oosterheem wonen. Daarvoor woonde ze in een maisonnette aan de Slootdreef. Daar had ze een balkon op het zuiden. Ze vertelt: ”Ik was verliefd op dit project aan de Hebriden. Het is niet te groot en goed zelf te onderhouden. Dat is belangrijk, want ik werk vier dagen per week.”

Twee jaar later ging ze om de tafel met Feel Green Hoveniers. De tuin lag toen braak. “ik wilde onder meer een pergola en een plaatsje om te zitten. Daar hebben ze me prima mee geholpen. Maar de planten wilde ik zelf in de grond zetten. Veel planten heb ik gekregen van deze en gene”

Bijzonder is het verhaal achter de Thaise Albizia, een boompje met roze bloempjes. Annette zet zich al jaren als vrijwilligster in voor een kindertehuis in Thailand. Daar worden 150 weeskinderen opgevangen ( www.mercy-international.nl ). Elke twee jaar probeert de Zoetermeerse erheen te gaan. “Ik zag in Thailand de Albizia. Nu heb ik er een in mijn tuin.” Door dit wintervaste boompje – Annette haalt namelijk wegens ruimtegebrek geen planten naar binnen - denkt ze vaak aan haar Thaise kinderen.

 

groen stadstuin 1  groen stadstuin 11 

 

Elk seizoen anders

Elk seizoen valt er weer wat anders te beleven in deze mooie stadstuin. “In het voorjaar zijn er veel rose tinten. In de zomer is geel de belangrijkste kleur. En in de herfst is het paars en rose wat de klok slaat.” Annette heeft net peren geoogst. Ze liggen te pronken in haar halletje. Ze heeft ook twee appelboompjes. Helemaal gek is ze op haar New Dawn roos. Ze ruikt graag aan deze lichtrose schoonheid, vooral in de ochtend. Dan geurt de bloem het sterkst.

De soorten planten zijn te veel om allemaal op te noemen. We vermelden er toch een paar: lavendel, paarse irissen, bolchrysanten, Japanse bes, een prachtige gele vuurpijl, een winterharde fuchsia, en een zogenaamde schijnaugurk: een plant met vijftallige, handvormige bladeren.

Annette heeft deze zomer nog maar één keer gesproeid. “Ik heb veel bodembedekkers. Daardoor blijft het vocht in de bodem. En ik pest mijn planten,” lacht ze. “Ik wacht tot de hortensia slap gaat hangen. Dat is het teken dat ik ook de rest van de planten water moet geven.”

Ze geniet niet alleen van de planten, maar ook van de vogels in de tuin zoals koolmeesjes, eksters, merels en een enkel roodborstje. “Ik hou van de flora én de fauna,” besluit Annette.

Tekst Christa van der Hoff  

Zie: Serie Groen voor alle artikelen in deze serie!

    

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-