luciano ijstest

Een van de leukste dingen om in de zomer te doen?  Een ijsje eten! De Nederlander eet zo’n acht liter ijs per jaar. Amerikanen zijn echte kampioenen met 25 liter per jaar. Hoe is het ijs in Zoetermeer? Vandaag de eerste aflevering: Luciano.

Zoetermeer telt zeven ijssalons: Luciano (Stadshart), Zinn (Meerzicht, Rokkeveen en Oosterheem), de IJsmeisjes (Dorpsstraat), Zuliani (Dorpsstraat) en Jij  en Ik (Dorpsstraat). De redactie nam de proef op de som. Hoe is hun ijs? De test en de interviews leest u op Zoetermeer Actief.

 

Test Luciano: chocolade-ijs hemels, spekkoekijs stelt teleur

Prijs per bolletje: 1,20. Zes bollen voor 6 euro. Bijzonderheid: chocolade uit de kraan voor in het hoorntje 0,35. Glutenvrije oublie 0,50 extra, slagroom 0,50 extra.

Hoewel bij Luciano vrijwel altijd een stevige rij staat, hoeven we vandaag (18.30 uur) niet lang te wachten. Een allergie? Geen probleem, de medewerkster gaat meteen uitzoeken welke allergenen er in het ijs zitten. Bij de naambordjes staat hier ook al informatie over. Wat opvalt is hoe goed de ijslepel tussentijds wordt schoongespoeld. Sowieso ziet de zaak er superschoon uit. Het ijs wordt keurig en in sjiek zwart-rood-wit papier verpakt. Het lijkt wel een cadeautje! We starten met het ijshoorntje. Dit is stevig en mooi krokant. In het puntje zit geen chocolade. Om het hoorntje zit een papiertje tegen lekken. In het roomwitte vanille-ijs zijn puntjes van het vanillemerg te zien. De textuur is romig en niet te zacht. We proeven een pure vanillesmaak. Prima ijs, niets op aan te merken. Verrassend goed is het aardbeienijs. We dromen weg naar onze kindertijd, de laatste keer dat we aardbeienijs aten. De kleur is mooi rose. Er zitten kleine hints van aardbei in. Het ijs heeft een mooi zuurtje en een frisse smaak. Top! Op naar het Inaya-chocoladesorbetijs, een van de nieuwere smaken van Luciano. Sorbetijs, dus zonder melk gemaakt en wat caloriearmer. Op het ijs in de bak liggen grote schilfers chocolade. Het intens pure chocoladeijs heeft een mooie, diepe kleur bruin. Het smelt prachtig weg in de mond en laat als herinnering een mooi bittertje achter in de mond. We smelten er zelf ook bijna weg. Het is de minst zoete van het stel. Wat minder enthousiast zijn we over het spekkoekijs. Het is lichtbeige en bevat kleine korreltjes spekkoek. In eerste instantie proeven we vooral veel zoet. Als we het niet hadden geweten, hadden we niet geraden welke smaak het was. Het was wellicht een idee geweest om het idee achter spekkoek over te brengen in laagjesijs. Al met al zijn we dik tevreden.

Luciano, Stadhuisplein 10

 

Uitleg test

De test is uitgevoerd door Christa van der Hoff, voormalig culinair recensent van AD/Haagsche Courant en nu culinair journalist bij Zoetermeer Actief. Het ijs werd voordat het interview werd gehouden anoniem gekocht en afgerekend. De test is een persoonlijke impressie en weerspiegelt niet per definitie de mening van de hoofdredactie. Er werden steeds vier bolletjes gekocht. Twee smaken die door de tijden heen altijd populair zijn gebleven, vanille en aardbei, en twee extreme smaken. Die laatste zijn bij elke ijssalon anders, omdat we hebben gekeken naar specialiteiten. Gelet is op de kleur, de smaak en de textuur van het ijs. Ook de kwaliteit van het hoorntje is op de proef gesteld.

 

Tekst Christa van der Hoff

 

Lees hier ook ons interview met Luciano: IJs is een feest

-advertenties-

-goede doel-