Omwonenden van de Van Leeuwenhoeklaan hebben geklaagd over geluidsoverlast van een gebedsruimte. Zij deden dit bij Zó! Zoetermeer, die heeft dit bij de gemeente nagevraagd. Volgens Marijke van der Meer blijkt nu dat er geen vergunning is afgegeven voor een gebedsruimte. Volgens de voorzitter van het cultureel centrum ligt dit genuanceerder.

 

Leeuwenhoeklaan

 

ZozoetermeerMarijke van der Meer werd afgelopen tijd benaderd op Facebook over de overlast op de Van Leeuwenhoeklaan 6a. In een bedrijfspand is een cultureel centrum gevestigd, waar ook gebedsdiensten gehouden worden. De culturele vereniging Aashiq e Rasoel organiseert daar verschillende activiteiten voor haar leden. Volgens Marijke heeft de gemeente ontdekt dat in dit centrum ook een gebedsruimte is en dat daar bijeenkomsten worden gehouden. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het pand is bedoeld voor het huisvesten van bedrijven.

Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer schrijft op Facebook:

"Cultureel Centrum Van Leeuwenhoeklaan.

In de afgelopen weken hebben verschillende mensen gevraagd hoe het zit met de 'moskee' aan de Van Leeuwenhoeklaan. Ik heb dat intussen uitgezocht. Aan de Van Leeuwenhoeklaan is een cultureel centrum met een gebedsruimte gevestigd. Dit is niet toegestaan volgens het bestemmingsplan omdat er op deze locatie alleen bedrijven mogen komen.

De gemeente heeft intussen contact opgenomen met het bestuur van de stichting. De stichting moet nu eerst een vergunning aanvragen om te mogen afwijken van het bestemmingsplan. Volgens de wet moet het college onderzoeken of die vergunning verleend kan worden. Indien dit niet kan, dan moet de stichting verhuizen. Indien dat wel kan, dan moet het college de vergunning verlenen. Als die vergunning is verleend wordt dat gepubliceerd (in het Streekblad en via Overheid.nl) en dan is het mogelijk om als omwonenden bezwaar in te dienen.

Het college heeft aan het bestuur van het cultureel centrum gevraagd om de activiteiten voorlopig stil te leggen."

 

"Wij zijn nadrukkelijk geen moskee. Het zou gepast zijn als er mét ons gesproken zou worden" 

aashiqVoorzitter van de culturele vereniging Aahiq e Rasoel, Azeem Soebrati vindt het een gemiste kans dat Marijke van der Meer geen contact met hem heeft opgenomen. "Wij hebben een gebedsruimte, maar bieden veel meer activiteiten. Ik wil graag benadrukken dat wij geen Moskee zijn, maar een culturele vereniging die graag het gesprek aan gaat met iedereen. "Het zou goed zijn geweest wanneer omwonenden ons hadden aangesproken over de overlast die zij hebben ervaren. Dan hadden wij samen naar een oplossing gezocht", zegt Azeem. 

"Wij hebben in een vroeg stadium met de gemeente contact gehad voordat wij ons wilden vestigen. Wij hebben vergunningen, maar hier blijken een aantal zaken niet volledig te zijn. Wij gaan die aanvullen. De gemeente heeft ons laten weten dat zij ons een meerwaarde vinden voor de Zoetermeerse gemeenschap, juist omdat wij veel meer activiteiten hebben dan een gebedsruimte. Wij gaan huiswerkbegeleiding geven, computerlessen en doen mee met gesprekken tegen radicaliserende jongeren. Nu lijkt het alsof wij zonder vergunning zijn gestart en dat is niet het geval", vertelt Azeem. 

De voorzitter zegt met klem: "ik wil iedereen uitnodigen voor een gesprek voordat men over ons oordeelt en laten zien dat wij geen Moskee zijn, maar een vereniging die er wil zijn voor de Zoetermeerders".

 

Foto Van Leeuwenhoeklaan: Google Maps

-advertenties-

-goede doel-