Kijken naar de mogelijkheden in plaats van beperkingen, dat wil de gemeente veel meer gaan doen. Wethouder gezondheid Isabelle Vugs wil veel meer inzetten op preventie door met vele partijen samen te werken. Trainingen 'stoppen met roken' en 'vitaal ouder worden' staan in de plannen voor een gezond Zoetermeer.

zorg stethoscoopHet lokaal Gezondheidsbeleid 2017-2018 is gepresenteerd in een kort en bondig stuk. Geen dik dossier, maar vijf keer een A4 met praktische punten. Wethouder Isabelle Vugs heeft een onderzoek laten doen naar de gezondheid in alle wijken van Zoetermeer en daar kwamen een aantal opvallende zaken uit. Zo werd duidelijk dat 73% van onze stadsgenoten zich gezond voelt, 53% heeft in enige mate last van overgewicht, 21% rookt en 15% van de inwoners geeft aan nog wel eens te veel alcohol te drinken. Positief is dat 60% van de Zoetermeerders voldoende beweegt.

Samen met zorginstellingen, maar ook sportclubs wil de gemeente gezond leven ondersteunen. Niet door veel nieuwe oplossingen te verzinnen, maar door bestaande middelen beter of vaker in te zetten. Te denken valt aan een voorlichtingsbijeenkomst in de sportkantine over de gevaren van alcohol of voorlichting over voeding op de scholen. Ook zal de gemeente meer inzetten om mensen aan het sporten te krijgen. Zo zal er meer gedaan worden om het voor ouderen makkelijker te maken om te gaan sporten en om sport mogelijk te houden voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Er zal een toegankelijkheidsraad worden opgericht die het college gaat adviseren op het gebied van toegankelijkheid van de openbare ruimte of bij nieuwbouw.

 

Verschillen per wijk

Wethouder Vugs heeft gezien dat er verschil zit tussen de wijken in de stad als het gaat om gezondheid. Zo viel het haar op dat het probleem 'te veel drinken' het meest voor komt in de wijken met burgers met een laag inkomen en in wijken waar juist de mensen wonen met een hoog inkomen. "Ook zie ik dat Rokkeveen West snel vergrijst. Daar zal de 65+ fittest het goed doen, terwijl we in een wijk met veel jongeren meer kunnen doen aan voorlichting over gezondheid".

Met de informatie over de gezondheid per wijk, kan er gerichter ingezet worden op een gezonder Zoetermeer.

 

-advertenties-

-goede doel-