DSC 0813Peter Waltman exposeert t/m 26 januari 2017 in het Terratorium in de Dorpsstraat. Hij exposeert uiteenlopend werk, zowel twee- als driedimensionaal werk.

Peter Waltman is van oorsprong keramist. Hij ontwikkelde zich als docent pottenbakken en keramiek. Plateel schilderen, Delfts blauw, het restaureren maar ook ontwerpen en uitvoeren bleken eveneens een ontdekking. De kracht van zijn werk zit in het combineren van ambachtelijkheid en kennis van techniek die samenkomen, als concept, of ontwerpidee dat een verder ontwikkelproces in gaat en als kunstwerk op enig moment te zien is. In het verbeelden van zijn autobiografisch proces nemen toeval, natuur en techniek hun plaats in en is soms in zijn werk de verwijzing terug te vinden naar zijn keramische achtergrond (gelaagdheid en textuur).

Dertig jaar

Terugkijkend op een periode van dertig jaar keramiek heeft Peter veel uiteenlopend werk gemaakt: van honderden stuks productiewerk in opdracht en relatiegeschenken tot unica voor bedrijven en particulieren. “Alles overziend zowel in plat als ruimtelijk werk ligt het karakter van mijn vrije werk in een monumentaal abstract minimalistische sfeer. Ik ben op zoek naar essentie, houd van verandering, laat toevalligheden een rol spelen en gebruik transparantie, gelaagdheid, spiegeling en projectie als beeldende elementen. De uitnodiging om er vanuit andere posities naar te kijken maakt wezenlijk onderdeel van de totaalbeleving, ik facilitair graag die ruimte en rust. Ambachtelijkheid naast technische toevoeging, vervreemding en eenvoud versus complexheid kenmerken mijn werk.”

Twee- en driedimensionaal vormgeven

Peter maakt zowel twee- als driedimensionaal werk. “Als keramisch vormgever gebruik ik klei. Wel pas ik de klei aan in kleur, plasticiteit en structuur met meng- en kneedmachines. Ook maak ik gebruik van bestaand materiaal dat dient als bouwmateriaal of als toevoeging in mijn werk. Als schilder werk ik liefst met plamuurmessen, stucgereedschap en lappen of mijn handen, intuïtief direct en spelenderwijs. Zoekend en verkennend dus! De ruimtelijke sculpturen maak ik in combinaties van glas, staal, rubber, beton, keramiek, brons, gevonden stukken, hout, papier, kunststof, textiel enz. “

Over de kunstenaar

Peter Waltman groeide op in een creatief gezin met een kunstzinnige input. Zijn vader was docent tekenen, kalligrafie en moeder schilderes van miniaturen op eieren. Vooral de zomervakanties hadden altijd een culturele component. Musea, kerken en monumenten stonden op het programma. Als onderwijzer deed Peter staatsexamen handvaardigheid en gaf vanaf zijn 20e jaar les aan volwassenen.

                                                                                                                                                                            

De expositie Min of meer of minder is van 6 t/m 26 januari 2017 gratis te bezoeken op woensdag t/m zondag van 13-17 uur, Adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis. De kunstenaar is aanwezig op 13 en 20 januari tussen 13.30-17 uur in het Terratorium.

Bron foto: Fati Daut

-advertenties-

-goede doel-