AED-OpenMet het college werd in de commissievergadering van gedachten gewisseld over de vraag wie in geval van nood de AED bij een slachtoffer met een hartstilstand mag bedienen. In december vorig jaar dienden de fracties Lijst Hilbrand Nawijn, D66 en Zó! een amendement in, waarin het college werd verzocht AED-toestellen ook te laten bedienen door mensen met een reanimatie-diploma, naast het netwerk van Zoetermeerse vrijwilligers dat specifiek is opgeleid om een AED te gebruiken.

In reactie hierop stuurden de Hartstichting en Hartveilig, de beheerder van de AED’s in Zoetermeer, een brief naar het college waarin werd verzocht de AED alleen door speciaal getrainde vrijwilligers te laten gebruiken, in verband met mogelijk verkeerd gebruik van het toestel door niet-opgeleide vrijwilligers. Het college besloot daarop het amendement voorlopig niet uit te voeren.

De raad vraagt het college nu opnieuw te overleggen met de Hartstichting en Hartveilig en het amendement alsnog uit te voeren, omdat er in Zoetermeer onvoldoende speciaal opgeleide vrijwilligers zijn, en het apparaat bovendien zo is ontworpen dat juist ook ‘leken’ de cruciale eerste hulp kunnen bieden in geval van een hartstilstand.

‘In geval van nood telt elke seconde’, zegt Zó!-raadslid Yvonne Bink-Winterkamp. Daarom is het van groot belang dat iedereen die hulp wil bieden, ook toegang heeft tot een AED, en niet gewacht hoeft te worden op de komst van een speciale vrijwilliger of andere hulpdiensten. Dan kan het namelijk al te laat zijn’.

De commissie liet in grote meerderheid weten dat het voorstel van het college om de toegang te beperken geen steun van de raad zal krijgen. Wethouder Vugs (Zorg) gaat nu eerst opnieuw overleggen met de beheerders van de AED’s. Daarnaast zal zij een campagne lanceren om meer AED-vrijwilligers te werven.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-