Zó! Zoetermeer deed in officiële schriftelijke vragen aan het college het verzoek om in samenspraak met de bewoners van het Essehout iets te doen aan de massieve bomenrij die het uitzicht vanuit de appartementen volledig wegneemt. Tot grote teleurstelling van Zó! kwam er nul op het rekest. Na de zomervakantie zal de fractie van Zó! Zoetermeer zich beraden op vervolgstappen.

essehout2“Het huidige bomenbeleid van de gemeente blijkt in de praktijk veel te rigide”, zegt Marijke van der Meer, de fractievoorzitter van Zó! “Op een heleboel plaatsen in Zoetermeer hebben de bewoners last van gemeentelijke bomen die veel te groot en te hoog zijn geworden. Soms ligt de hele tuin in het donker, op andere plaatsen valt er niets meer te zien van het prachtige uitzicht waarvoor de mensen soms juist hun huis hebben gekocht.”

De bewoners van twee flatgebouwen aan het Essehout willen graag genieten van het uitzicht op het Balijbos, maar door een 'groene muur' die jaarlijks groter en dichter wordt zien ze bijna niets meer. De bewoners van twee flatgebouwen aan het Essehout hebben onderling gesproken over die bomen, en op een enkeling na, zouden ze allemaal graag een oplossing willen. Het gaat er niet om dat al het groen weg moet, juist niet, maar zij zouden graag weer wat kunnen zien buiten. Zij willen graag ander groen voor hun huiskamers.

Van der Meer: “Wij hadden goede hoop dat het college in een samenspraaktraject met de bewoners zou willen meedenken om een oplossing te verzinnen. Maar het college wil niet eens het gesprek aangaan. In het bomenbeleid wordt onderscheid gemaakt tussen buurtgroen en stadsgroen. Als het gaat over stadsgroen is verandering niet eens bespreekbaar! Wij vinden dat niet passen bij een college dat zegt dat ze de mensen bij het beleid wil betrekken.”

De fractie van Zó! Zoetermeer zal zich na de zomervakantie beraden over een vervolg. Van der Meer “Wellicht vragen we aan de raad om opnieuw naar het bomenbeleid te kijken, maar misschien gaan we eerst een avond organiseren om te kijken op hoeveel plaatsen dit speelt. Wij krijgen toenemend klachten van mensen die last hebben van de bomen van de gemeente. Zó! Zoetermeer staat op het standpunt dat het mogelijk moet zijn om de stad groen te houden op een manier waarop iedereen er plezier aan beleeft.”

-advertenties-

-goede doel-