ZozoetermeerDe politieke partij Zó! Zoetermeer denkt dat een gemeentelijke kredietbank een noodzakelijke voorziening voor de stad is. Zó! zal daarom bij het voorjaarsdebat op 23 juni een motie indienen waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een gemeentelijke kredietbank op te richten. Nu bestaan in de stad alleen voorzieningen voor schuldsanering en schuldhulpverlening, maar deze richten zich op mensen die al in grote financiële problemen verkeren.

Voor mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen maar nog geen grote financiële problemen hebben, kan de gemeentelijke kredietbank voorzien in een duidelijke behoefte. Wanneer zij onverwacht voor een grote uitgave staan, helpt een ‘sociale lening’ om te voorkomen dat zij voor veel duurdere alternatieven - zoals kopen op afbetaling - moeten kiezen.

Fractielid Carla Krullaars van Zó! Zoetermeer denkt dat het raadzaam is om een gemeentelijke kredietbank op te richten. “Tot in de jaren zeventig had Zoetermeer zo’n voorziening, maar daar is het Bureau Schuldhulpverlening voor in de plaats gekomen. Maar daar klop je pas bij aan als je al grote geldproblemen hebt. Een kredietvoorziening kan juist preventief werken omdat mensen met een sociale lening zo hogere schulden kunnen voorkomen. Dit is natuurlijk te verkiezen boven schuldhulptrajecten, want die kosten de gemeente veel geld, en het betekent grote ellende in de betrokken gezinnen.”

ZovlagBij commerciële banken is het voor mensen met een laag inkomen, 65-plussers of mensen die in het verleden schulden hadden, niet mogelijk om een lening af te sluiten, omdat de aflossingsregels zijn verscherpt. Veel gemeenten in de omgeving van Zoetermeer hebben wél een gemeentelijke kredietvoorziening.

Krullaars: “Zó! kreeg signalen van inwoners dat er behoefte is aan een gemeentelijke kredietbank. Wij hebben toen verschillende organisaties die zich bezighouden met mensen met schulden gevraagd wat zij er van vonden, en die reageerden allemaal positief. Er is echt behoefte aan in de stad. Het is onze bedoeling dat de bank op 1 januari 2015 de deuren kan openen.”

Het initiatief van Zó! Zoetermeer kan rekenen op veel steun vanuit Zoetermeerse organisaties. Jan Korving, namens Palet Welzijn (ouderen advisering): "Het zou geweldig zijn als mensen met betalingsachterstanden op de huur, ziektekostenverzekering of de energienota op een sociale manier geld kunnen lenen. Veelal kan daarmee veel erger worden voorkomen, omdat ze niet het ene gat met het andere hoeven te dichten. Prima initiatief."

Ook Eddy Molle, namens Stichting Mensen in de Minima (MIM) steunt de motie van Zó! Zoetermeer.

Femke Hartendorp (Kwadraad maatschappelijk werk) ziet in de praktijk veel mensen die in de financiële problemen komen, wat soms zelfs leidt tot gedwongen uithuiszetting. Femke: “Voor de groep die met een lening tijd kan krijgen en zorgen dat hun gezin in Zoetermeer kan blijven, zou de Kredietbank een grote aanwinst zijn, zeker waar het gezinnen met kinderen betreft.”

-advertenties-

-goede doel-