De Zoetermeerse informateur Robin Paalvast adviseert om een college te vormen bestaande uit D66, LHN, VVD en PvdA. Paalvast voerde afgelopen week gesprekken met alle fracties. Al snel werd duidelijk dat een coalitie van de drie grootste partijen voor de hand ligt, met D66, LHN en VVD. Maar D66 hecht belang aan een goed evenwicht tussen links en rechts in de coalitie. Om dit te bereiken raadt Paalvast een coalitie aan van de drie grootste partijen met de PvdA, waardoor een coalitie met een breed draagvlak zou ontstaan van 25 zetels. Een 5e partij is niet wenselijk, dan wordt de coalitie te breed en is er te weinig ruimte voor de oppositie.

Zoals het er nu naar uitziet krijgt Zoetermeer hiermee een college met 5 wethouders, één wethouder minder dan nu het geval is. De portefeuilles van de wethouders en de invulling van de posten wordt tijdens de onderhandelingen verder besproken.

Bij de verkiezingen kwam D66 als grootste partij uit de bus rollen. Hierop heeft lijsttrekker en fractievoorzitter Robin Paalvast als informateur het initiatief genomen om te komen tot een nieuw college. Voor D66 was het de eerste keer dat zij deze taak op zich namen, en ook nog vrij onverwacht. Robin Paalvast: “Het is een mooie opdracht. Intensief, maar onwijs leuk om te doen!”

De beoogde coalitiepartijen krijgen de taak om gezamenlijk een hoofdlijnenakkoord op te stellen dat richtinggevend is voor de komende collegeperiode. Naast dit akkoord adviseert de informateur te komen tot een breed gedragen bestuursakkoord waarin afspraken komen over de wijze waarop de samenleving beter betrokken kan worden bij de plannen van de gemeente.

Paalvast wil het concept akkoord eerst aan de stad voorleggen voordat het definitief wordt. Het hoofdlijnenakkoord wordt daarom eind april bekend gemaakt waarna bewoners, organisaties, raad en het bedrijfsleven hun reactie kunnen geven. Als alles volgens planning loopt, zal maandag 19 mei het definitieve collegeakkoord ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.

-advertenties-

-goede doel-