De PvdA vindt dat de overheid niemand in de samenleving mag uitsluiten. Armoede komt niet alleen voor in minimahuishoudens maar ook bij de werkende armen. In zijn memo van 17 februari meldt PvdA-wethouder Edo Haan, dat door de aanhoudende economische crisis de voedselbanken binnenkort 300 pakketten per week gaan verstrekken in plaats van 240. Er is ook verborgen armoede onder zzp’ers, kleine zelfstandigen en middenstanders.

Mensen die van het wettelijk sociaal minimum moeten rond komen, kunnen aan veel activiteiten niet meedoen. Dat is een inkomen op bijstandniveau. Hun kinderen lopen het risico met een (grote) achterstand de basisschool te beginnen. Een achterstand die zij in hun schoolloopbaan niet meer kunnen inhalen. Daarom pleit de PvdA voor het instellen van een armoedepact dat verschillende organisaties die zich bezig houden met het bestrijden van armoede verbindt. Ook de regeling van de Zoetermeerpas zou nog verder uitgebreid kunnen worden aldus de PvdA.

 Jetta Klijnsma.4-web

Staatssecretaris Jetta Klijnsma bracht maandag 10 maart een bezoek aan leerwerkbedrijf DSW in Zoetermeer. Klijnsma was vol bewondering voor de initiatieven van ondernemers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. De PvdA Zoetermeer presenteerde tijdens het bezoek een plan om mensen aan werk te helpen en armoede te bestrijden.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg een rondleiding bij Designstar, bezocht de training Sterk op het Werk, beantwoordde vragen van medewerkers en ging met hen in gesprek. “Werkgevers en werknemers moeten de deur veel wijder open zetten voor mensen met een beperking. Het gaat om gelijke kansen voor iedereen,” zegt Klijnsma. DSW-directeur Remco Wijnia vertelde over de maatregelen om de overhead-, vervoers- en huisvestingskosten terug te brengen. “We trekken externe werkgevers aan en indien mogelijk laten we hen interne ruimte huren en dan leveren wij de medewerkers.”

Ontwikkelen

Tijdens het werkbezoek aan DSW presenteerde de PvdA in Zoetermeer het plan ‘Pact voor werk, tegen armoede’. Daarin staan concrete maatregelen om mensen in Zoetermeer aan een baan te helpen en armoede te bestrijden. “Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen we verder helpen”, zegt PvdA-lijsttrekker in Zoetermeer, Taco Kuiper. “We willen er voor zorgen dat DSW meer mensen kan helpen aan een baan. Nu is er een wachtlijst, dat willen we oplossen.” De staatssecretaris benadrukt dat het goed is dat DSW niet alleen beschut werk aanbiedt, maar ook zorgt dat medewerkers zich ontwikkelen.

De staatssecretaris was zichtbaar onder de indruk: “Dit initiatief laat zien dat het normaal is dat ook mensen met een beperking werkzaam zijn bij reguliere bedrijven en meedoen met de samenleving.”

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen vindt u op onze verkiezingspagina! Verkiezingen 2014

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-