Op de achterkant van de officiële kandidatenlijst voor de verkiezingen van Zoetermeer staat een overzicht van de stembureaus. Slechts de helft van de stembureaus is voorzien van het toegankelijkheidssymbool. Dit wekt ten onrechte de suggestie dat de helft van de stembureaus niet toegankelijk is. In werkelijkheid zijn er 4 stembureaus ontoegankelijk voor (elektrische) rolstoelen en scootmobielen:handicap logo

Uiterwaard 29-31, zaal 121

Uiterwaard 29-31, zaal 122

Tienersoos, Morapad 3

Kwakersnest, Duikerpad 1

“Dat zijn er vier teveel natuurlijk, want we hadden voorheen gewoon alle stembureaus toegankelijk. Maar wat wij echt erg vinden is dat mensen op basis van die lijst kunnen denken dat ze bij de helft van de stembureaus niet terecht kunnen, niets in de buurt vinden, en dan maar niet gaan stemmen”, zegt Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer.

“Het moet heel goed duidelijk zijn dat de stembureaus met een symbooltje beschikken over een parkeerplaats voor gehandicapten voor de deur, en over een aangepast toilet. Dat is goed om te weten, maar voor de mensen met elektrische rolstoelen en scootmobielen maakt dat natuurlijk helemaal niet uit. Die hebben geen parkeerplaats nodig, en een toilet heb je ook niet als je even naar de winkel gaat, dus dat maakt ook niet uit”, aldus de fractievoorzitter van Zó!

In de stembureaus zonder symbool kan - met uitzondering van de hiervoor genoemde 4 locaties - gewoon worden gestemd door gehandicapten.

Van der Meer: “Dit moet bij de volgende verkiezingen echt anders. We moeten gewoon gaan voor stembureaus die allemaal toegankelijk zijn!”

 

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen vindt u op onze verkiezingspagina! Verkiezingen 2014

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-