ciKunnen doven en slechthorenden 112 wel bereiken? Dat vragen de VVD en Zó! Zoetermeer zich af. Aanleiding zijn signalen van doven dat zij 112 in noodsituaties niet zelf kunnen bereiken. Doven moeten nu soms de hulp van buren inroepen om een noodoproep te doen. De fracties hebben het college van B&W om opheldering gevraagd.

Donderdag 20 februari vond het verkiezingsdebat van de stichting Welzijn & Zorg Doven (WeZoDo) Zuid-Holland plaats. Een aanwezige vertelde daar over een noodsituatie waarbij zijn teksttelefoon niet goed werkte en hij eerst bij buren is gaan aanbellen, die niet thuis bleken te zijn, en toen uiteindelijk een voorbijganger moest aanhouden om het gesprek te voeren en hulp te krijgen.

“Doven moeten altijd een noodoproep kunnen doen, ook als ze alleen zijn. Daarom hebben we vragen gesteld. Want het kan toch niet dat kostbare tijd verloren gaat door communicatiemoeilijkheden? Iedere Zoetermeerder moet een noodoproep kunnen doen. Dus ook doven en slechthorenden.” zegt Marc Rosier, fractievoorzitter van de Zoetermeerse VVD.

Andere aanwezigen gaven aan dat ze niet eigenlijk wisten op welke manier ze nu het beste contact kunnen zoeken met de hulpdiensten en men is bang dat de teksttelefoon, een belangrijke voorziening voor auditief gehandicapten, helemaal verdwijnt.

“We vragen het college ook om aan de dovengemeenschap van Zoetermeer goed duidelijk te maken hoe zijn contact kunnen opnemen met 112 en 0900-8844. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid ook over het al dan niet verdwijnen van de teksttelefoon.” aldus Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer.

Op dit moment kunnen doven en slechthorenden met hun teksttelefoon contact opnemen het alarmnummer via het gratis nummer 0800-8112. Met de teksttelefoon kunnen zij een bericht intypen, dat dan door de alarmcentrale wordt ontvangen.

De fracties zijn ook benieuwd of het voor doven mogelijk wordt een noodoproep per SMS te doen. Verder willen zij ook weten op welke manieren het stadhuis bereikbaar is voor doven en slechthorenden.

-advertenties-

-goede doel-