4284-Cora HuijbensInwoners moeten vrij zijn om al of niet te kiezen voor een persoonsgebonden budget.  Met dit PGB budget is eigen zorg en ondersteuning in te kopen. Dit voorstel van D66 is met ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen bij de behandeling van de koersnota in het sociaal domein. Cora Huijbens, vice-fractievoorzitter van D66 is opgelucht: “Ik ben erg blij dat mensen in Zoetermeer hun vrije keuze voor een eigen budget mogen blijven maken.”

Het College van B&W wilde in de koersnota in het sociaal domein de keuzevrijheid voor het recht op een eigen persoonsgebonden budget sterk inperken. D66 is sterk tegen deze inperking gekant. “Met de PGB kunnen mensen hun eigen zorg inkopen, en houden de regie op hun leven. Dat past bij onze visie op de samenleving dat mensen vooral hun eigen verantwoordelijkheid moeten kunnen nemen”, aldus Cora Huijbens.

De koersnota in het sociaal domein gaat over de taken die vanaf 2015 worden overgeheveld van het rijk naar de gemeenten, en regelt de vraag van inwoners naar zorg en ondersteuning.  Vele groepen in de samenleving komen hiermee in aanraking: mensen met een verstandelijke beperking, chronisch zieken en gehandicapten en alleenstaande ouders in de bijstand.

Bij de behandeling van de koersnota in het sociaal domein is de D66 motie over multi-problematiek ook aangenomen. D66 vraagt daarin om extra maatregelen in situaties dat sprake is van meerdere problemen tegelijk. Raadslid Cora Huijbens: “Wij willen niet dat mensen  tussen het wal en de schip dreigen te vallen. Zorgverleners mogen niet langs elkaar heenwerken”.

Het amendement en motie werden medeondertekend door Zó!, GL en HDW.    

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-