Het college moet helemaal opnieuw beginnen met het onderzoeken van nut en noodzaak van de geplande bomenkap in de wijk Seghwaert. De inwoners moeten daarbij vanaf het begin betrokken worden en niet achteraf voor een voldongen feit komen te staan.

20140109-9156Tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad over de geplande kap van platanen in Seghwaert werd duidelijk dat het punt de gemoederen stevig bezig houdt. Zó! Zoetermeer, CU/SGP en SP dienden zelfs een motie met een rode kaart voor het college in om aan te geven dat zij 'er geen vertrouwen in hebben dat het college de informatieplicht aan de raad serieus genoeg neemt'. De raad werd volgens de oppositiefracties te laat geïnformeerd over de problemen rond de bomenkap. : “Als er in zo’n belangrijk dossier iets mis gaat, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen en moet je de gemeenteraad zo snel mogelijk informeren,” aldus Jakobien Groeneveld (fractievoorzitter GroenLinks).

Het inspraakproces rond de kap ging mis omdat er onder andere 49 ingediende bezwaren “in het systeem zijn blijven hangen”, zoals wethouder van dienstverlening Van Domburg (VVD) het verwoordde. GroenLinks riep in een motie op om het hele inspraak- en planningsproces, inclusief een onafhankelijk onderzoek, opnieuw te doen. De motie werd met 33 stemmen voor en 3 tegen met een ruime meerderheid aangenomen.

De PvdA vindt dat er alleen bomen gekapt mogen worden als daar zwaarwegende redenen voor zij. ‘Niet kappen, tenzij…, dat is het beleid zoals dat in 2011 door de gemeenteraad is vastgelegd en daar moeten we ons als gemeente aan houden’,  aldus Taco Kuiper in het debat. In een motie werd het college gewezen op de verplichting om voor iedere te kappen boom te motiveren waarom kappen echt de enige mogelijkheid is en dat een kapvergunning alleen verleend mag worden als voldaan is aan de voorwaarden zoals genoemd in het Bomenbeleid. Wethouder De Jong zegde toe zich volledig te houden aan het dictum van de motie en het Bomenbeleid te zullen respecteren. Daarop was de motie overbodig en werd ingetrokken. Na afloop van het debat zei Taco Kuiper: ‘We zullen het vervolgtraject scherp in de gaten houden en de wethouder houden aan zijn toezeggingen’.

“Onbevangen en zonder vast voornemen het gesprek aangaan”, licht D66 raadslid Willem Bos de motie toe, “ vorig jaar had het College al vooraf de bedoeling om alle Platanen te kappen. Dan krijgt het gesprek met de bewoners toch een heel andere lading dan als je er open ingaat.”

D66 hecht waarde aan behoud van het groen in de wijk. “Naar bewoners die echt overlast van een boom hebben, moet echter ook geluisterd worden”, aldus D66 fractievoorzitter Robin Paalvast, “bij het gesprek met de bewoners is dan ook maatwerk nodig.” 

Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer): "Het ging er niet alleen om dat het college de raad wéér te laat informeerde over een heikel dossier, maar er is veel te veel mis gegaan. De bewoners van Seghwaert, zowel de voorstanders van de kap als de tegenstanders zijn uitermate teleurgesteld. En als we dan zien hoe het college omgaat met de afspraken over de informatie die naar de raad moet, dan kunnen we dat maar niet gewoon laten passeren."

-advertenties-

-goede doel-