sh-bibliotheek3De geplande renovatie van het Stadhuiscomplex is voor de Bibliotheek goed nieuws. De Bibliotheek gaat in het vernieuwde pand op het Stadhuisplein samen met dertig Zoetermeerse organisaties een grootschalig dienstencentrum opzetten. Dit centrum wordt meegenomen in het ontwerp van het complex.

Bibliotheek Zoetermeer wordt Centrum LIB, het centrum voor lezen en leren, informeren en beleven. Deze werknaam zal nog veranderen, maar geeft aan waar het nieuwe dienstencomplex voor staat. Ruim dertig partnerorganisaties op maatschappelijk, cultureel en educatief gebied gaan bij de Bibliotheek hun diensten centraal aanbieden.

Zoetermeerders zullen er nog steeds welkom zijn voor het leesplezier en de inspiratie die ze nu ook vinden bij de Bibliotheek, maar tevens voor informatie en advies, cursussen en activiteiten. Het centrum zal voorlichting en ondersteuning bieden bij onderwerpen die nu sterk spelen in de maatschappij, zoals participatie, mantelzorg en opvoedingsvraagstukken. Mensen kunnen terecht om een taal te leren of een cursus te volgen. Om beter te leren lezen en schrijven en digitale vaardigheden op te doen. Er wordt gezondheidsadvies gegeven en advies over het functioneren met een beperking. In Centrum LIB is tot slot veel plezier te beleven; bezoekers vinden er informatie over, en voorproefjes van Zoetermeerse activiteiten en evenementen. Er komt een nieuwe zaal waarin voorstellingen en lezingen worden georganiseerd.

Niemand zonder antwoord de deur uit

Dit is slechts een greep uit de dienstverlening van de organisaties die in Centrum LIB met elkaar gaan samenwerken. Al deze diensten zijn geïntegreerd beschikbaar, de medewerkers van het centrum zullen precies weten bij welke partnerorganisatie de bezoeker het beste terecht kan met zijn of haar vraag. Niemand hoeft zonder antwoord of met lege handen de deur uit.

De Bibliotheek trekt in de ontwikkeling van het centrum ook samen op met de gemeente. Het Publieksplein van de gemeente en Centrum LIB krijgen een gezamenlijke ingang. Vergaderzalen, algemene ruimtes en kantoorfaciliteiten zullen de gemeente en bibliotheek delen. Naar verwachting wordt in 2016 gestart met de verbouwing.

Partnerorganisaties in Centrum LIB zijn o.a. Meerpunt, Volksuniversiteit, JIP, VIP/MOOI, Kwadraad, Humanitas, Piëzo, Zoetermeer Actief en MEE. Een volledig overzicht van de deelnemende organisaties en meer informatie over het centrum is te vinden op de website van de Bibliotheek: www.bibliotheek-zoetermeer.nl.

-advertenties-

-goede doel-