Toprak op het Stedelijk College

Actrice Toprak op het Stedelijk College

Bibliotheek Zoetermeer lanceert in samenwerking met het voortgezet onderwijs een leescampagne voor jongeren: De Weddenschap. Leerlingen uit de 3e en 4e klassen van het VMBO onderwijs worden uitgedaagd om drie boeken uit te lezen in een half jaar tijd. Wanneer dat lukt is de missie voltooid en krijgen de leerlingen een certificaat. Drie bekende Nederlanders fungeren als boegbeeld van de campagne: Toprak Yalciner, Klaas van Kruistum en Tyfoon.

Bijna 500 leerlingen uit Zoetermeer doen mee. Toprak, bekend als actrice van GTST bezocht op 17 november het Stedelijk College en het Picasso Lyceum en tv-presentator Klaas daagde de leerlingen van praktijkschool het Atrium uit om mee te doen.

Ongeveer de helft van de Nederlandse basisschoolleerlingen gaat na groep 8 naar het vmbo. Een grote groep van deze leerlingen heeft een beperkte beheersing van de Nederlandse taal. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse vijftienjarigen nooit voor zijn plezier leest.

Maar wie veel leest en met plezier, scoort beter op school. Dat heeft vooral te maken met woordenschat en tekstbegrip. Het effect van lezen in de vrije tijd groeit met elk leer- en levensjaar. Voor scholen is een krachtig leesbevorderingsbeleid van grote invloed op de prestaties van leerlingen. Ondersteuning aan leerlingen in hun literatuurkeuze is daarbij heel belangrijk.

Het motto van De Weddenschap luidt: “Wat je leest ben je zelf!” omdat voor iedereen geschikte boeken te vinden zijn. De Bibliotheek beschouwt het als haar taak jongeren hiervan te overtuigen en maakt zich sterk voor het ontwikkelen van leesplezier. Samen met de scholen probeert de Bibliotheek jongeren een positieve leeservaring te geven.

-advertenties-

-goede doel-