meerpolder-bord

De familie Ammerlaan onthult het informatiebord. Foto door: Wilco Pot

 

oud soetermeerDe Zoetermeerse Meerpolder heeft een historisch informatie-bord gekregen. Het bord werd zondag onthuld door vader en zoon Ammerlaan, een familie met een rijke historie in Zoetermeer. Het informatiebord staat aan de rand van de Meerpolder, bij het fietspad langs de Middelweg, vlakbij het benzinestation.

Ton Vermeulen van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer gaf aan de aanwezigen een korte uitleg over de geschiedenis van de Meerpolder.

Zoetermeer heeft meer dan 1000 jaar bewogen historie achter zich. Het begon met een kleine nederzetting van boeren en vissers aan het voormalige Soetermeerse Meer.

kaart-meerpolderMet de drooglegging van het Soetermeerse Meer kwam de Meerpolder tot stand. Op 15 maart 1614 kreeg Zoetermeer toestemming van de Staten van Holland en West-Friesland om het meer droog te leggen. Het was de eerste grote drooglegging beneden het IJ. Om het meer lieten zij een ringdijk aanleggen met ringvaart. Die kwam via twee sluizen uit op de hoger gelegen boezemwateren bij Stompwijk en de Vliet richting de Noord-Aa. Een gang van drie achter elkaar staande molens met schepraderen maalde het meer langzaam leeg; de molens hielden de polder daarna in natte tijden droog.

De Meerpolder is vrijwel intact gebleven ondanks enige bebouwing, herverkaveling en oliewinning. Het vormt een groene buffer tussen de omringende steden en ligt op de rand van het Groene Hart. De ovale vorm van het oorspronkelijke meer is op elke kaart herkenbaar.

Voor meer informatie over de Zoetermeerse Meerpolder kunt u terecht bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer .

-advertenties-

-goede doel-