raadszaal 3Door de geldende coronamaatregelen kan de Zoetermeerse raad op dit moment niet meer fysiek bij elkaar komen, alle raadsvergaderingen werden afgezegd. Nu komt er echter toch een mogelijkheid om digitaal te gaan vergaderen én besluiten te nemen.

Vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe toegestaan als de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd, maar om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken heeft de raad hier geen gebruik van gemaakt. Tot nu toe was het wettelijk niet mogelijk om digitaal besluiten te nemen, maar vanaf 8 april treedt naar verwachting de ‘Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, etc.’ in werking, die het mogelijk maakt om via digitale bijeenkomsten en vergaderingen te komen tot rechtsgeldige en democratische besluiten. De Eerste Kamer vergadert dinsdag 7 april over deze wet, die bij akkoord woensdag 8 april in kan gaan na publicatie in het Staatsblad.

Eerste digitale vergadering

De eerste digitale raadsvergadering van de Zoetermeerse gemeenteraad zal waarschijnlijk op maandag 20 april gehouden worden. Het presidium van de gemeenteraad stelt naar verwachting dinsdagavond  de conceptagenda voor de vergadering vast. Deze raadsvergadering zal benut worden om een aantal uitgestelde besluiten te kunnen nemen en vooral ook als volksvertegenwoordigers onderling en met het college stil te staan bij de aanpak van de coronacrisis in de gemeente. Inwoners zullen dit alles kunnen volgen via de gebruikelijke digitale weg: een directe link naar de internetuitzending via www.raadzoetermeer.nl 

 
Het reguliere vergaderschema zal weer na het mei-reces worden opgepakt. Vanaf 11 mei 2020 zal de ‘Maandag Raadsdag’ op een digitale manier worden voortgezet. Wanneer het weer enigszins mogelijk is en op een verantwoorde manier kan, zullen bijeenkomsten en vergaderingen van de gemeenteraad terugkeren naar een fysieke vergadervorm.

Lees ook: Gemeenteraad-tijdens-coronacrisis

-advertenties-

-goede doel-