Foto afvalbak PvdANu de raad een besluit heeft genomen over het afvalbeleid, we gaan meer aan huis scheiden van afval, reageren veel Zoetermeerders op social media op de plannen. De meeste reageerders zien de plannen niet zitten, een enkeling is er wel blij mee.


Mensen willen de extra container niet, zijn bang voor afvaldumping of vinden één keer per maand ophalen van restafval te weinig. Lees hier ons artikel over het raadsbesluit: Raad-is-voor-afvalscheiding-thuis

 

Laura: “Ik scheid nu al mijn plastic en karton en gooi dit elke week weg bij die dump bakken bij het winkelcentrum en nog is mijn restafval bak elke 2 weken helemaal vol. 1 keer per maand legen gaat hier echt niet lukken.” Bartje ziet meer in nascheiding: “Is echt achterhaald. Scheiden bij het afvalverwerking bedrijf is vele malen effectiever, beter voor milieu en goedkoper.”
Marja en Frenny willen liever geen extra, oranje, bak in de tuin. Marja: “Dus ik kan de oranje bak weigeren? Heb er geen plek voor. Waar laat ik dan mijn PBD afval? In de grijze bak? Of net zoals ik nu wekelijks doe gewoon naar de container brengen?” Frenny: “Nou dat is echt niet fijn. Nog meer containers in de tuin. Waar moet ik ze laten? Om nog maar over de stank en ongedierte overlast te zwijgen.”
Veel mensen zijn ook bang dat andere buurtbewoners restafval bij hen in de container zullen gaan dumpen, of op straat. Anja: “Je gaat het niet redden met die oranje bak.... te klein. Iedereen doet zn best te scheiden en wat is je beloning..... je moet betalen voor restafval.... voor iedereen in de buurt die alles in jouw ton dumpt.” Brenda: “Weleens gezien wat er gebeurd als ik grofvuil buiten zet in de flat? Dan is laten ophalen dus nooit meer een optie want ik betaal als een ander illegaal bijzet.”

Jeffrey heeft nog een tip voor de gemeente: “Misschien subsidie voor een eenmalige aankoop van een prullenbak voorzien van meerdere vakken?”

Bewoner Dani startte een petitie om handtekeningen op te halen tegen het afvalbeleid: www.petities.com/geen_afvalscheiding_thuis_in_zoetermeer

 

Ga jij thuis extra scheiden?

We stelden lezers op Facebook en Instagram de vraag of zij hun afval thuis nu extra gaan scheiden. Bijzonder hiervan is dat beide social media een ander beeld laten zien. Op Facebook is 39% voor extra scheiden aan huis en 61% tegen, op Instagram zie je juist het tegenovergestelde: 58 mensen stemden hier voor en 42 tegen.

-advertenties-

-goede doel-