Tijdens deze zomervakantie blikken we terug op hoe Zoetermeer de zomer tot nu toe heeft gevierd. Van het zwemmen in zwembad Het Keerpunt en liggen op het strand bij de Zoetermeerse Plas tot de zomerfeesten die georganiseerd werden. Deze week: Het Keerpunt

Deze week gaan we terug naar het openluchtzwembad Het Keerpunt in de jaren zeventig en tachtig. Het zwembad waarvan de naam verwijst naar het idee dat de totstandkoming van het zwembad gezien kan worden als een keerpunt in de ontwikkeling van Zoetermeer. Van oud naar nieuw en van klein naar groot.

Opening Het Keerpunt
Het zwembad werd geopend op 29 mei 1971, om tien uur ’s morgens, door de toenmalig commissaris van de koningin mr. Klaasesz. Tijdens de opening vond er in de kantine van D.S.O. een optreden plaats van de muziekvereniging ‘Kunst en Vriendschap’. Het Van Tuyllsportpark dat rondom het zwembad ligt werd twee jaar later geopend, op 2 juni 1973. Deze opening werd gevierd met diverse sportwedstrijden. Zo namen het Nederlandse rugbyteam het op tegen het Poolse team, waarbij de Polen wonnen met 24-3, het nationale hockeyteam speelde gelijk tegen jong oranje, 2-2, en 2000 toeschouwers waren getuige van een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen FC Den Haag en Anderlecht, 1-1. In de eerste helft scoorde Rensenbrink van Anderlecht en in de tweede helft maakte Hugo Lochtenbergh het gelijkmakende doelpunt.

Het Keerpunt
Zwembad Het Keerpunt besloeg een oppervlak van ongeveer 6 hectare. De helft daarvan bestond uit de zonneweide. Deze weide kende drie verschillende hoogtes en verschillende schaduwplekken. Er waren vijf baden. Een bad van 22 bij 50 meter en 2 meter diep (het diepe bad met tribune), een ondiep bad, een familiebad, een kleuterbad en een springkuil. Daarnaast waren er onder andere een springplanktoren, basketbalveld en tennistafels.

Ansichtkaart Het Keerpunt1
En naast dat er vele Zoetermeerders, jong en oud, een baantje trokken in het zwembad, gingen basketballen of genoten van de zon op de zonneweide werden er voor de muziekliefhebbers ook festivals georganiseerd op het terrein van Het Keerpunt. Een van die festivals werd op 21 september 1980 georganiseerd door actiegroep Betonpop ’80. Tijdens dit festival traden onder andere de Golden Earring en Normaal op en de plaatselijke groepen Rigell Stars en Travis Wogan. En vijf jaar later, op 17 augustus 1985, werd er op de zonneweide een soul- en reggaefestival gehouden. Daarbij traden The Tramps uit Amerika, Reality uit Engeland en Mai Tai en The Swinging Soul Machine uit Nederland op.

Tekst: Sacha van Vlaardingen

Foto 1: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Foto 2: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer
Foto 3: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, I.J. Roos, Zoetermeer / Jos Pe, Arnhem

-advertenties-

-goede doel-