flesje waterRijkswaterstaat kondigt de start van het hitteprotocol aan vanaf woensdag 24 juni 2020. Het protocol gaat van start om 10 uur in de ochtend. Gestrande weggebruikers worden versneld geholpen. Ook waarschuwt Rijkswaterstaat voor bermbranden.

Op haar website laat Rijkswaterstaat weten dat het onverantwoord is dat weggebruikers bij hoge temperaturen lang in de zon moeten wachten om hulp. De weersvoorspellingen zijn dat het 29 graden of meer gaat worden de komende dagen. Het asfalt kan dan zeker 50 graden Celsius bereiken.

Het hitteprotocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Woensdagochtend 24 juni  treedt het protocol in werking tussen 10.00 en 20.00 uur in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op temperaturen van 30 ÂșC of hoger. Vooralsnog geldt het protocol dus nog niet in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Het hitteprotocol geldt naar verwachting de komende dagen, maar dat is afhankelijk van de weersverwachtingen van het KNMI.

 

Tips van Rijkswaterstaat

Het advies is om voldoende drinkwater mee te nemen in de auto. Ook is het volgens Rijkswaterstaat handig om een paraplu mee te nemen die kan dienen als parasol. Bij pech is het verstandig om achter de vangrail te wachten en niet in de auto.


Bermbranden

De kans op bermbranden is groot volgens Rijkswaterstaat. Dit door een lange periode van droogte in combinatie met warm weer. Rijkswaterstaat roept weggebruikers met klem op om hun sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden. Niet alleen omdat het verboden is, maar zeker ook omdat ze met het warme weer snel brand kunnen veroorzaken.

Wanneer je onderweg een bermbrand ontdekt, zoek dan een veilige plaats, zoals een parkeerplaats of tankstation, en bel 112 of de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (gratis).

 

-advertenties-

-goede doel-