Sier Linthout staat eigenlijk liever áchter de camera dan er vóór, maar wilde voor ons toch even poseren!
Sier Linthout werd geboren in de Dorpsstraat Zoetermeer, waar zijn ouders eigenaar waren van fotowinkel Linthout. Hij groeide op tussen de foto camera's en apparatuur en fotografie wekte al jong zijn interesse. Linthout: 'tja, wat wil je ook! Het fotograferen werd ons met de paplepel ingegoten. Het had ook wel zijn leuke kanten hoor, ik was in die jaren vaak de enige jongen van de klas die een fototoestel mee had op schoolreisje!'.
De ouders van Sier Linthout begonnen in 1952 hun fotozaak in de Dorpstraat. Dit jaar bestaat de winkel daarom 60 jaar. De interesse in fotografie kwam van moeders kant, want haar broer was fotograaf in Delft. Toen zijn vader in de oorlog moest onderduiken was dat een uitgelezen moment om zich te gaan verdiepen in fotografie. Hij mocht toch de straat niet op en kon uren doorbrengen in de donkere kamer om foto's te ontwikkelen en te bestuderen.
Vader Linthout begon als sportfotograaf, een druk bestaan want na het maken van de foto moest de fotograaf zo snel mogelijk naar huis om de foto te ontwikkelen en af te drukken. Vervolgens werd de vaak nog natte foto vliegensvlug op de fiets naar de krant gebracht.
In de winkel in de Dorpsstraat richtte de familie Linthout zich vooral op portretten en trouwfoto's. Hij was hiermee één van de eerste fotografen in de regio Zoetermeer. De winkel was toen nog niet zo belangrijk, vrijwel niemand bezat nog een camera thuis. Moeder Linthout deed de winkel er in het begin gewoon bij, naast het huishouden. In de loop der jaren werd er meer verkocht in de winkel en werd de winkel ook steeds groter. De woonkamer werd gewoon een stukje opgeschoven om meer plaats te maken voor de winkel. Alle kinderen hielpen ondertussen na school mee in de zaak met kleine klusjes. De natte foto's moesten gesorteerd worden en werden vervolgens op kranten neergelegd om te drogen. Sier mocht vaak helpen de foto's na het drogen door de vlakpers te halen om ze weer mooi glad en recht te maken.
Sier Linthout ging naar de fotovakschool, maar leerde de fijne kneepjes van het vak door samen met zijn vader op reportage te gaan. In 1982, 30 jaar na de oprichting van Foto Linthout, nam Sier Linthout de zaak over van zijn vader. Fotografie is in die jaren flink veranderd, in de beginjaren van Foto Linthout lag de nadruk vooral op reportages en portret fotografie, want foto's laten afdrukken kwam toentertijd niet veel voor omdat weinig mensen een camera in hun bezit hadden. In de loop der jaren kregen steeds meer mensen een compacte camera en werden er meer foto's afgedrukt. Nu in 2012 wordt er meer gefotografeerd dan ooit, maar er worden juist minder foto's afgedrukt.
Vrijwel iedereen heeft wel een digitale camera, of in ieder geval een telefoon met camera. 'Maar', merkt Sier Linthout op, 'een mooie digitale camera maakt je nog niet meteen een goede fotograaf! Veel mensen hebben een aardige digitale camera en denken dat ze dan ook best op het trouwfeest van hun dochter de foto's kunnen maken om zo te besparen op het geld voor de fotograaf. Ik kreeg van de week nog een pas getrouwd stel in de winkel met een cd'tje met daarop hun trouwfoto's. De foto's vielen zwaar tegen, of wij er nog wat van konden maken? Ook komt het wel voor dat paren na de bruiloft alsnog langs komen om trouwfoto's te laten maken.'
De reportage is voor Sier altijd het leukste onderdeel van het vak gebleven. 'Je hebt het hele proces van A tot Z zélf onder controle. Dat begint al met het intake gesprek, we vragen een stel dat gaat trouwen als het ware het hemd van het lijf. Welke stijl vinden ze mooi, retro of juist heel modern? Willen ze foto's met humor en actie of klassieke portretten, of misschien beide? Het traditioneel geplakt trouwboek is nu weer helemaal 'in', maar met een digitaal ontworpen boek kan je wel meer trucjes uithalen en spelen met de vormgeving. We maken natuurlijk zelf alle foto's, maar drukken ook zelf af in de foto studio, ontwerpen het boek en zorgen ervoor dat alles helemaal áf is. Het is ook een hele uitdaging om tóch een mooi boek te maken als de omstandigheden wat minder zijn. Met bijvoorbeeld heel grauw en regenachtig weer valt het niet mee om buiten leuke foto’s te maken! Dan kan je er ook echt trots op zijn als je een trouwboek af hebt en aan de klant kan geven!'
Tijdens het interview gaat de telefoon in de winkel. 'Excuseer', zegt Sier Linthout, 'even opnemen want klanten gaan altijd voor!'. De klant die belde wilde eigenlijk alleen maar even bedanken voor de goede service, hij dacht dat zijn camera kapot was, maar dit werd helemaal opgelost met een nieuwe accu. 'Persoonlijke verkoop geeft nog steeds het meeste voldoening', vertelt Sier. ‘Mensen persoonlijk adviseren en uitleggen wat ze met een camera kunnen. Op internet kun je veel informatie vinden, maar veel mensen vinden het lastig kiezen en dan kopen ze iets zonder echt te weten wat ze ermee kunnen. Spelende kinderen stellen andere eisen aan je camera dan een natuuropname!'
Sier Linthout doet meer dan het schieten van foto’s en het ontwikkelen ervan. Dit zwart-wit beeld dat mensen bij een fotograaf hebben, klopt al lang niet meer. Zijn vak is namelijk daarnaast ingekleurd met onder andere: het adviseren van mensen, het oplossen van problemen en het maken van reportages.