20201007 20962De Zoetermeerse Stadsmaquette roept bij veel Zoetermeerders nog goede herinneringen op. De maquette was verwerkt in de vloer van het oude Stadhuis en menig Zoetermeerder heeft gezocht naar zijn eigen huis en wijk. De maquette was lange tijd zoek, maar wordt nu weer in elkaar gepuzzeld.

De maquette was een duur werkstuk, elke uitbreiding van de stad werd met de hand vervaardigd en toegevoegd, en moest al jaren geleden wijken voor bezuinigingen. Het was de bedoeling dat de Stadsmaquette gesloopt en afgevoerd zou worden, maar de verantwoordelijk ambtenaar kon dát niet over zijn hart verkrijgen. Hij verstopte de maquette in losse delen onder de kruipruimte van het Stadhuis. Zo lagen de ruim 80 losse delen van de maquette daar zo’n 16 jaar opgestapeld, tot de stukken, vlak vóór de verbouwing van het Stadhuis, werden teruggevonden en weggehaald.
“Wat volgde was een reis door de stad”, vertelt stedenbouwkundige Willem Hermans, “waarbij de maquette steeds op andere plekken werd opgeslagen en soms even voor publiek te zien was. Nu ligt hij bij de gemeentewerf en zijn de Schatbewakers Zoetermeer bezig met het herstellen van de maquette.”

 

20201007 20966Oproep: Wie heeft Meerzicht of De Leyens?

De Zoetermeerse Stadsmaquette is echter niet meer helemaal compleet. Er ontbreken een paar stukken uit de wijken Meerzicht en De Leyens en een stuk langs de A12. Willem Hermans: “We hebben geen enkel idee waar deze stukken gebleven zijn. Misschien liggen ze gewoon bij iemand op zolder? Als dat zo is zouden we ze graag terug krijgen om te verenigen met de rest van Zoetermeer!”
Wie weet waar de ontbrekende stukken van de maquette zich bevinden kan contact opnemen met de Schatbewakers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Video door:  Stefan Ramdharie

-advertenties-

-goede doel-