20200713 19369Deze week werd bekend gemaakt in een memo van de wethouder dat er financiële problemen dreigen voor het pas opgeleverde Gymworld, de twee hoofdgebruikers van het gebouw. CGV Zoetermeer en Pro Patria weerleggen dit en stellen dat zij de financiële verplichtingen kunnen nakomen, ondanks corona.

“We verloren door corona ongeveer een kwart van onze leden, terwijl we eigenlijk groei nodig hebben om Gymworld te kunnen betalen”, aldus Christa Ros, voorzitter van CGV Zoetermeer, over de uitdaging waar de turnvereniging nu voor staat. “Maar ik ben er van overtuigd dat wij er uit gaan komen.” CGV Zoetermeer heeft aangegeven dat ze aan de betaal verplichting kunnen voldoen maar dat het wel een kleine uitdaging zal worden. Christa legt uit: “Het bedrag dat de gemeente vraagt voor Gymworld is best hoog. Wij hebben met de verhuizing een aantal zaalhuren op kunnen zeggen, maar dit dekt niet alles.”

Jerry van der Ziel, voorzitter Pro Patria : "Wij hebben geen financiële problemen, al gaat het natuurlijk wel wat minder door de pandemie. Wij kunnen de zaalhuur voor Gymworld gewoon betalen. Ik begrijp niet waar het memo vandaan komt waar gesproken wordt over de financiële problemen. Volgens mij is er niet zoveel aan de hand!
De horeca zou worden verzorgd door een exploitant, waarbij een deel van de opbrengst van de verenigingen is. Er waren al twee kandidaten voor de horeca, maar dat is niet doorgegaan door de coronacrisis. Wij hebben het geld niet om de hele horeca in te richten en hebben daar hulp voor gevraagd aan de gemeente."

 

Fusie

Beide hoofdgebruikers van de nieuwe turnhal hebben zelfstandig getekend voor het gebruik van Gymworld. De verenigingen spraken op dat moment over een mogelijke fusie, dit was echter geen contractuele vereiste. Christa: “Er zijn veel gesprekken geweest tussen de beide besturen, maar uiteindelijk bleken de verschillen tussen ons te groot. Er is veel gebeurd en gezegd de afgelopen tijd. De gesprekken over de fusie staan nu stil, maar we zijn natuurlijk nog wel in gesprek over het gebruik van de hal. We komen elkaar immers elke dag tegen!”
In een memo schrijft wethouder Ter Laak: “Het college acht het wenselijk dat de verenigingen alsnog komen tot vergaande samenwerking. Dit draagt bij aan een nog krachtiger sportaanbod en voorkomt onderlinge concurrentie.”

Jerry van der Ziel, voorzitter Pro Patria: "Wij vinden het jammer dat de fusie nog niet kan doorgaan, we vinden het belangrijk dat er één grote vereniging in de hal staat. De KNGU begeleidt onze verenigingen bij de gesprekken om alsnog tot een fusie of verdere samenwerking te komen. De gemeente neemt  nu een jaar lang de exploitatie over zodat wij naar een fusie kunnen toewerken. In plaats dat wij de gehele hal huren, zoals eigenlijk de bedoeling was, betalen we nu zaalhuur per uur en zijn kantine opbrengsten en verhuur aan derden voor de gemeente. In het oorspronkelijke plan zouden wij de gehele exploitatie doen."

Bestuurlijk zijn er dus nog wat hobbels te nemen, maar intussen zijn leerlingen en trainers erg blij met de nieuwe hal. De lessen zijn immers in volle gang in de nieuwste turnhal van Zoetermeer.

 

Lees hier ons eerdere artikel: Financiële-problemen-voor-Gymworld

Foto: alle gebruikers van Gymworld en de wethouder bij de oplevering in juli 2020

-advertenties-

-goede doel-