20200713 19374Het nieuwe sportcomplex Gymworld is op 13 juli 2020 opgeleverd, maar heeft nu al te maken met financiële problemen. Twee van de vier beoogde hoofdgebruikers van Gymworld: CGV Zoetermeer en Pro Patria, hebben aan de gemeente te kennen gegeven dat zij niet kunnen voldoen aan de verplichtingen.


De twee turnverenigingen hebben aangegeven niet aan hun financiële verplichtingen ten aanzien van het gebruik van de sportruimten van Gymworld te kunnen voldoen. Door de coronapandemie kunnen zij nu niet overzien wat de impact van de crisis zal zijn op het ledenaantal en daarmee hun financiële situatie. Ook de geplande fusie, die werd aangekondigd bij de start van de bouw van Gymworld, is afgeblazen. Dit zou voor de verenigingen een besparing kunnen opleveren door een efficiëntere bedrijfsvoering.
Tevens blijken de verenigingen, ondanks meerdere recente toezeggingen vanuit de verenigingen, niet in staat te zijn om de horeca-en verenigingsruimten in te vullen en af te nemen. Het college is onaangenaam verrast over de houding van Pro Patria en CGV Zoetermeer, is te lezen in een memo van wethouder Ter Laak. Dit memo dateert van 28 juli 2020, maar viel onder geheimhouding tot 21 september.

 

Hoofdgebruikers

20200713 19369Beide verenigingen, Pro Patria en CGV Zoetermeer, zouden hoofdgebruiker van Gymworld worden, met daarnaast de Freerunners en fysiotherapie, die als vaste huurders van het pand gebruik maken. De gemeente gaat nu op zoek naar een andere invulling van Gymworld, waarbij het ook voor andere (sport-)aanbieders mogelijk wordt om gebruik te maken van de accommodatie.
De gemeente onderhandelt ook met horeca-exploitanten over het gebruik van de horeca ruimte in het pand.

 

Bodemloze put?

Fractievoorzitter Juliette Meurs-Troch Zoetermeer Vooruit is bang dat Gymworld de volgende bodemloze put wordt, waar de gemeente veel geld aan kwijt zal zijn. “We hadden al onze bedenkingen over de investering van ruim 10 miljoen euro, maar nu blijkt dat de verenigingen niet tot overeenstemming zijn gekomen. We vragen ons af welke, al dan niet creatieve, oplossing de wethouder heeft bedacht om deze financiële aderlating op te vangen? Beide verenigingen stonden wel vol trots op de foto met de opening. Wij wisten toen al dat dit de gemeente geld zou gaan kosten en dat wisten zij ook. Heel pijnlijk en we mochten er op dat moment niets over zeggen”, licht Juliette Meurs-Troch toe.

 

-advertenties-

-goede doel-