“Ik kan niet eens naar mijn terminale moeder omdat ze mijn uitrit blokkeren,” zegt Michelle Meijer (55). Soms vier keer per dag moet zij handhaving bellen omdat foutparkeerders haar vast zetten. Zij is ten einde raad, want een oplossing schijnt er niet te zijn.

Michelle is slecht ter been en heeft haar auto geparkeerd op eigen terrein, zodat zij makkelijk haar auto kan bereiken. Zij woont in De Leyens aan de Kadelaan 108, waarbij haar uitrit uit komt op een woonerf. Sinds dat zij hier, 17 jaar geleden kwam wonen, zetten mensen hun auto half in haar tuin of blokkeren zij haar uitrit.

 KadelaanGemBus  kadelaanGemBusAchterkant  kadelaan3autos
Gemeente auto in haar tuin Michelle kan niet uitrijden Totaal geblokkeerd

 

“Ik ben niet iemand die meteen overal over wil klagen. Vroeger liep ik om die auto’s heen. Sinds ik een eigen parkeerplek heb op mijn eigen grond wordt het steeds gekker. Inmiddels moet ik soms vier keer per dag bellen met handhaving omdat ik niet weg kan met mijn auto. Nu is mijn moeder terminaal ziek en wil ik haar bezoeken wanneer zij dat wil. Wanneer er dan weer iemand zijn auto voor mijn auto heeft geparkeerd, bel ik handhaving en moet ik vaak 20 minuten wachten totdat zij komen. Dit kan zo niet langer.”

Zelf even de foutparkeerder aanspreken

Michelle leek het een goed idee om de foutparkeerder aan te spreken. Want het is eigenlijk heel simpel. Op een woonerf mag je alleen parkeren in de parkeervakken. Vorige maand was er een bestelauto voor haar uitrit geparkeerd. Zij vroeg de bestuurder of hij zijn auto ergens anders wilde parkeren. “De man keek mij aan en begon mij uit te schelden, die woorden wil ik liever niet herhalen, maar er waren veel ziekte verwensingen bij. Ik ben maar weggelopen."

KadelaanSituatie kadelaanBUs kadelaanRodeauto
Uitrit van Michelle Bus staat in de weg Midden op het woonwerf

In gesprek met de gemeente

Sinds 2019 komt het steeds vaker voor dat Michelle niet weg kan rijden of niet eens kan parkeren. Zij denkt dat dit komt door de toenemende parkeerdruk bij haar in de buurt. Veel mensen hebben twee auto’s of bouwen hun garage om tot een kamer, zodat zij hun voertuig aan de weg moeten parkeren. In de afgelopen maanden heeft zij foto’s gemaakt van iedereen die haar uitrit blokkeert. Inmiddels heeft zij een flink dossier opgebouwd. Zo heeft zij een keer een auto van de gemeente op haar terrein aangetroffen en blokkeerde laatst een politie auto haar oprit. “Ik ben in gesprek gegaan met de afdeling Stadsbeheer. Samen met Dhr Van Galen hebben we gekeken hoe we de situatie eenvoudig zouden kunnen oplossen. Eenvoudig bleek dit helaas niet te zijn."

De gemeente geeft in een mail aan Michelle aan dat er een woonerf bord staat aan het begin van de straat en dat mensen weten dat je dan alleen in een parkeervak mag parkeren. In diezelfde mail staat het advies: ‘Het is dus met dit bord duidelijk verboden om op de weg en het trottoir schuin voor uw woning te parkeren. Daar kan in de huidige situatie handhavend tegen worden opgetreden door Boa’s van de gemeente.’ Verder schrijft de gemeente: ‘Een extra maatregel om dat parkeergedrag te voorkomen, zoals het aanbrengen van een wit kruis, heeft als nadeel dat het verwarring in de hand werkt. Het wekt namelijk de indruk dat parkeren wel mag op plaatsen waar geen kruismarkering is aangebracht.’ Ook laat de gemeente weten dat een wit kruis, geen enkele juridische status heeft. Het advies van de gemeente is: ‘Omdat er vooralsnog geen andere oplossingen zijn, is ons advies dat u zelf een goed zichtbaar bordje plaats met de tekst ‘Uitrit vrijhouden’ daarop.’

Michelle is ten einde raad, want een oplossing lijkt zo snel niet voorhanden. "Vanmorgen was een buurvrouw zo lief om mij naar het ziekenhuis te rijden. De uitrit was weer geblokkeerd en handhaving kwam niet. Ik kan geen kant op!"

-advertenties-

-goede doel-