Zoetermeerders die afhankelijk zijn van hulpmiddelen zoals een scootmobiel worden zo langzamerhand wanhopig. Zij moeten lang wachten op reparaties en het Hulpmiddelencentrum doet niets, volgens vele gefrustreerde gebruikers.

Jordy uit Rokkeveen is afhankelijk van haar scootmobiel, zonder de ‘scoot’ kan zij geen boodschappen doen of de honden uitlaten. Jordy: “Ik kan wel korte stukje lopen, maar red het niet tot aan de winkels, en dan weer terug ook natuurlijk. Zonder scootmobiel kom ik nergens.” Jordy heeft al maanden problemen met haar scootmobiel, die plotseling uitvalt. “Ik vertrek met een volle accu, maar dan ben ik halverwege en zie ik de accu binnen een minuut leeglopen. Ik belde het Hulpmiddelencentrum, maar zij konden niet zomaar komen. Het advies was: ‘Duw de scootmobiel maar naar huis’. Dat kán ik helemaal niet! Ik heb dat ding niet voor niks! Ik heb uiteindelijk meer dan een uur in de kou gestaan en verrekte van de pijn voor ze eindelijk kwamen.”

 

Zonder papieren de weg op moeten

Ook Rob kan over de problemen met de scootmobiel meepraten: “Mijn scootmobiel is meerdere malen gerepareerd, maar het werkt nog steeds niet goed. Ik twijfel echt of ze er wel iets aan gedaan hebben. Al twee keer viel mijn scootmobiel uit en stond ik midden op een druk kruispunt stil. Dat is echt levensgevaarlijk!” Twee vrienden van Rob krijgen, ondanks herhaaldelijk vragen, niet de eigendomspapieren voor de scootmobiel, die zij nodig hebben voor de verzekering. Rob: “Het is verplicht om deze papieren bij je te hebben, net als bij een auto. Maar je krijgt ze gewoon niet!”

 

Contract beëindigd

De gemeente Zoetermeer heeft de samenwerking met het Hulpmiddelencentrum inmiddels beëindigd en is op zoek naar een nieuwe leverancier voor de hulpmiddelen, zoals scootmobielen en rolstoelen. Het beëindigen van dit contract betekent volgens Zó! Zoetermeer echter geenszins dat de problemen voorbij zijn. Zó!-raadslid Roel van der Vlies: “Het zal nog een hele opgave blijken om een nieuwe leverancier te vinden die wel aan die eisen kan voldoen.”

ScootmobielEr zijn landelijk maar een klein aantal partijen die hulpmiddelen kunnen leveren. De standaardproducten kunnen vaak vrij eenvoudig en snel geleverd worden. Problemen ontstaan echter vaak wanneer maatwerk nodig is. Van der Vlies: “Ook de service – juist van groot belang voor gehandicapten die afhankelijk zijn van hun rolstoel – gaf veel te veel gedoe. Onaardige telefoongesprekken, onvoldoende deskundigheid, lang wachten, verkeerde onderdelen… we hebben echt heel veel klachten gehoord.”

De gemeente gaat nu direct op zoek naar een of meer nieuwe leveranciers. Het college heeft aangegeven daarbij gebruikers van de hulpmiddelen te willen laten meedenken. Van der Vlies: “We moeten zorgen dat bij een nieuwe leverancier het serviceniveau goed geborgd is. Misschien is het verstandig om te zorgen voor twee of drie partijen, zodat inwoners een keuze hebben. Dat stimuleert wellicht het kwaliteits- en serviceniveau. Betrekken van de gebruikers is in ieder geval een goed begin.”

De gemeente heeft met het Hulpmiddelencentrum afgesproken dat zij hun werkzaamheden voortzetten totdat er een andere partij is gevonden die de taken over neemt.

-advertenties-

-goede doel-