D66 wil dat er een echte oplossing komt tegen (drugs)criminaliteit in Zoetermeer. Door illegale hennepteelt is er teveel criminaliteit dat de politie handenvol tijd kost.

CannabisBurgemeester Aptroot wordt door D66 Zoetermeer opgeroepen om het manifest van vijfendertig andere burgemeesters te ondertekenen dat het kabinet oproept om een landelijk stelsel in te voeren van gecertificeerde en gereguleerde hennepteelt.

In Zoetermeerse woningen worden regelmatig hennepkwekerijen opgerold. Hennepkwekerijen zijn gevaarlijk voor de omgeving omdat er brand door kortsluiting of lekkage kan ontstaan en omdat criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt soms veel geweld gebruiken.

De burgemeesters van vijfendertig gemeenten hebben de handen daarom ineengeslagen, en een manifest opgesteld om een eind te maken aan de illegaliteit van hennepteelt. Dit manifest is aangeboden aan de minister van Veiligheid en Justitie.

“Van burgemeester Aptroot, de ‘crime-fighter’ van Zoetermeer verwachten wij dat hij ook dit manifest steunt. Als burgemeester van 'zero tolerance' moet hem dit zeker aanspreken. Wat werkt er beter tegen criminaliteit dan de handel van die criminelen weg te nemen?”

In Nederland wordt de verkoop vanuit coffeeshops gedoogd, maar hennepteelt is illegaal. Dit beleid kost veel belastinggeld: zo’n driekwart van de politieonderzoeken naar georganiseerde criminaliteit zijn drugsgerelateerd. Bovendien is de kwaliteit van hennep nu niet gecontroleerd. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlanders wel eens heeft geblowd. D66 is van mening dat een product dat op zo'n schaal wordt gebruikt, goed moet worden gecontroleerd.

D66 is voor legalisering van de hennepteelt. Zo kan toezicht op de kwaliteit worden gehouden. En criminelen kunnen niet meer verdienen aan productie en handel. Politie kan zijn aandacht dan aan andere zaken besteden.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-