In de serie 'Groen gedacht', vandaag een B & B voor bijen. In Zoetermeer zijn Hof van Seghwaert en Zoete Aarde gestart om bijen in Zoetermeer een ideale woonplek te geven met onderdak en veel bloemen. Dit moet de bijen verleiden om zich er definitief te vestigen.

'Als bijen massaal sterven, volgt de mensheid binnen enkele jaren' (Einstein). Vast staat dat in Europa en dus ook in Nederland, het aantal wilde bijen afneemt. Omdat bijen veel gewassen bestuiven, leidt een grote afname van bijen uiteindelijk tot schaarste op veel plekken in de wereld. Een oplossing voor dit wereldwijde probleem is nog niet voorhanden. Waarom niet dicht bij huis beginnen met een stap in de goede richting?

 

Bijzondere gasten

In Seghwaert en De Leyens wordt gestart met het project B&B 4 Bees. Met subsidie van de Groene Motor konden Hof van Seghwaert en Zoete Aarde een groot aantal bijenhotels aanschaffen. Deze hotels worden geplaatst langs een groene wandelroute tussen de beide wijktuinen en aangekleed met bloeiende planten; voor elke bijensoort wat wils. De locaties zijn soms tuinen van bewoners langs de route maar meestal adoptiegroen. Zo vormen zich een bijenlint én een wandelroute voor de bijenliefhebbers.

Adopteer een hotel

Ongeveer 20 buurtbewoners zijn geënthousiasmeerd om een hotel te adopteren. Zij zorgen dat er voldoende planten voor bijen zijn en checken de plek op schade en zwerfafval. Zo kan het project snel van start. Op maandag 22 april wordt de eerste B&B 4 Bees geplaatst en hopelijk ook snel in gebruik genomen.

 190331 proefplaatsing bijenhotel

Proefplaatsing

bijenhotel

HofvanSeghwaert

Bang voor bijen?

Bang zijn voor bijen is niet nodig. Wilde bijen leven alleen. Ze hoeven hun volk niet te beschermen en zijn daarom niet agressief. Meestal hebben zij ook geen angel en, als ze die wel hebben is deze niet sterk of lang genoeg om door de huid heen te prikken. Bijen en veel andere insecten zijn heel nuttig en mooi; niet voor niets zijn ze vaak op oude sieraden te zien. 

190331 bord en bijenBijen en wetenschap 

In Zoetermeer voelen bijen zich is van oudsher thuis. Al sinds de Floriade wordt er bij beplanting van openbaar groen rekening gehouden met de waarde voor bijen. Zoetermeer is in 2019 uitgeroepen tot meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland. Reden voor Natuurmuseum Naturalis om hier onderzoek doen te naar het effect van de hotels op de bijenpopulatie in Zoetermeer. Met het onderzoek verzorgt Naturalis ook training voor mensen die meer willen weten over bijen en begeleidt vrijwilligers hierin voor de duur van 1 jaar.

Bijen tellen

13 April is Nationale Bijentelling. Je kunt meedoen in je eigen tuin of in de Hof van Seghwaert en De Zoete Aarde. Zo wordt de bijenstand in de wijk ingeschat aan het begin van het seizoen. Met een beetje zorg voor dit beestje maken we onze stad groener en aantrekkelijker. En alle beetjes helpen nietwaar?

 

 

Meer informatie

Meer weten over de bijenhotels, de bijentelling of wil je zelf hotelmanager worden? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-