20190130 4657

Ministers Van Engelshoven en Ollongren geven uitleg aan het convenant

De ministers Ingrid van Engelshoven (OCW) en Kajsa Ollongren (BZK) ondertekenden woensdagmorgen 30 januari met dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid het convenant Klimaattechniek. De bijeenkomst was in de voormalige Tango-garage in Palenstein


De gemeente Zoetermeer laat de garage ombouwen tot een innovatieve leeromgeving voor energietransitie voor onder meer de studenten van mboRijnland. De verbouwing van het pand laat al meteen de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven zien: studenten van vmbo en mbo werken hier samen met het bedrijfsleven om de verbouwing te plannen én uit te voeren.
Het convenant tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid houdt in dat onderwijs beter aansluit op de praktijk. Er worden afspraken gemaakt zodat de veranderingen door bijvoorbeeld de energietransitie ook leiden tot veranderingen in het lesaanbod van de studenten.

20190130 4668  20190130 4671 
  De ministers praten met de studenten over energie

Studenten enthousiast maken

Marlies Visser, Netbeheer Nederland, legt uit dat er andere werknemers nodig zijn in de toekomst, en die werknemers moeten nú opgeleid worden. Marlies: “We willen scholieren en studenten enthousiast maken om te kiezen voor een toekomst in de techniek. We hebben veel nieuwe mensen nodig, met kennis van zaken.” Er verandert veel, bijvoorbeeld door de digitalisering en de ambitie om gasvrij te bouwen. Zo hebben studenten nu veel meer kennis nodig van nieuwe warmtetechnieken zoals een warmtepomp. Marlies: “Techniek is veelzijdig, heel hard nodig in de maatschappij en biedt een vrijwel zekere baangarantie, goede redenen dus om hiervoor te kiezen”.

 

In praktijk brengen

Wethouder Jan Iedema is trots dat de MBO Raad gekozen heeft voor Palenstein om het convenant te ondertekenen: “Hier wordt alles waar over gepraat wordt echt in de praktijk gebracht. Vanuit deze garage in Palenstein werken studenten van vmbo en mbo al daadwerkelijk samen met bedrijven en kunnen in de praktijk ervaren hoe iets werkt. De vmbo scholieren werken mee met het schilderen en verbouwen van de garage, het mbo richt zich meer op het leren van de techniek die voor zo’n verbouwing nodig is.Het hbo sluit later hopelijk ook nog aan”

20190130 4673  20190130 4674 

Alle partijen

Het convenant werd getekend door de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken, de MBO Raad, de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Koninklijke OnderhoudNL, Techniek Nederland, FME, Netbeheer Nederland en de FNV en CNV. Samen spreken zij zo af dat mbo en bedrijfsleven inspringen op de vraag van de markt.
De energietransitie vraagt namelijk niet alleen om méér vakkrachten, maar ook om meer gespecialiseerde vakkrachten.

-advertenties-

-goede doel-