20190128 4568De Mavo Zoetermeer start in het nieuwe schooljaar, september 2019. Het wordt een kleinschalige school, met persoonlijk onderwijs én alleen voor Mavo leerlingen. Directeur Peter Reenalda hoopt in september van start te gaan met tegen de 100 leerlingen, om dit later uit te bouwen naar een kleine 400.

De nieuwe Mavo Zoetermeer komt voort uit het Stedelijk College, dat in het nieuwe schooljaar flink op de schop gaat. Leerlingen van het vmbo basis en kader en de leerlingen van Praktijkonderwijs het Atrium, krijgen dan les in het vernieuwde Beroepscollege aan het Van Doornenplantsoen. De Mavo (of vmbo TL) leerlingen verhuizen naar het pand aan de Dr. J.W. Paltelaan 1, waar nu nog Het Atrium zit.

Peter Reenalda, directeur Mavo Zoetermeer: “Het is een hele verandering, maar we zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van het onderwijs hiermee echt verhoogd wordt. Praktijkonderwijs en vmbo basis en kader zijn heel praktisch gerichte opleidingen, waarvoor we aan het Van Doornenplantsoen voldoende praktijklokalen hebben. De Mavo leerlingen hebben juist minder behoefte aan praktijklokalen, zij zijn veel theoretischer ingesteld.”

 

Kwaliteit verbeteren

Het Stedelijk College is al geruime tijd bezig met het verbeteren van het onderwijs. Reenalda: “Met het hele team is keihard gewerkt om de kwaliteit te verhogen. Je merkt nu echt in de school dat de sfeer veranderd is, er is meer vertrouwen, ruimte voor initiatieven en de leraren en leerlingen zijn trots op hun school.” In mei 2018 kreeg de school, na een eerdere zwakke beoordeling, weer de groene kaart van de inspectie: het teken dat het onderwijs in orde is. Reenalda: “We hadden al langer het idee om een aparte mavo te starten, maar wilden eerst de kwaliteit van onderwijs op orde hebben. Het is nu het goede moment om deze stap te zetten!”

Bij de nieuwe start is ook gekozen voor een nieuwe naam: Mavo Zoetermeer. Reenalda: “We hebben even gedacht aan een schilder als naam voor de school, maar hebben gekozen voor helderheid en duidelijkheid. Mavo Zoetermeer zegt meteen wat het is!”

 

TL advies

Gekozen is voor kleinschalig onderwijs, in een school van maximaal 400 leerlingen (na een aantal jaar) kent iedereen elkaar. Daarnaast worden ook de klassen klein gehouden, met maximaal 25 leerlingen per klas. Alleen leerlingen met een echt mavo advies, ofwel vmbo TL, kunnen zich inschrijven. Reenalda: “Het schooladvies van de basisschool is hierin leidend. Natuurlijk moet je naast het advies ook kijken wat verstandig is voor het kind. Kinderen die liever leren door te doen, moet je niet gaan frustreren met boeken. Zij kunnen beter naar het Beroepscollege, die ook prachtige opleidingen aanbiedt.” Ook kinderen met mavo advies en extra begeleiding in de vorm van LWOO zijn welkom op de nieuwe Mavo Zoetermeer.

 

Verbouwing

De verbouwingen aan beide scholen valt mee. Op het Stedelijk College zijn al weel praktijklokalen, voor bijvoorbeeld de autotechniek, houtbewerking en ze hebben de beschikking over kassen en een kleine boerderij. Ook aan het Atrium hoeft weinig te veranderen, de meeste lokalen zijn prima geschikt voor hun nieuwe functie. Reenalda: “Wat we nog wel moeten verbouwen is een natuur- scheikunde lokaal. Dat heeft natuurlijk speciale eisen en hebben we echt nodig voor het Mavo onderwijs”.

 

Open Huis

Iedereen met interesse in Mavo Zoetermeer is welkom op het Open Huis, zaterdag 2 feb van 10.00- 13.00 uur.

Ook zal er een informatieavond zijn op maandag 4 en 18 februari, start om 19.00 uur.

Dr. J.W. Paltelaan 1

 

Foto: Directeur Peter Reenalda, voor de nieuwe Mavo Zoetermeer 

-advertenties-

-goede doel-