Nelly 9494Hetty Arens en Joke Meijer leerden elkaar kennen door de projecten van kunstorganisatie TERRA. Hun expositie ‘Bomen en versteend landschap’, toont het samengaan van keramische objecten en schilderijen. De zoektocht naar kleur en lijn vanuit natuurlijke inspiratiebronnen is voor beiden de basis.

Hetty werkt met de materialen keramiek, textiel, brons, staal, verf en druktechnieken. Joke werkt voornamelijk met olie- en acrylverf. Zij tekent met potlood en oliepastel. De expositie, te zien t/m 21 februari, is een reprise van een eerdere samenwerking tussen de kunstenaars. De expositie bestaat uit een selectie van bestaand werk en werk dat speciaal voor deze expositie bij TERRA is gemaakt. Joke schilderde een aantal nieuwe werken in het kleurenspectrum van het werk van Hetty. Op haar beurt liet Hetty zich bij het maken van nieuw keramisch werk inspireren door het nieuwe werk van Joke. Een interessant samenspel is het resultaat, waarbij het werk een andere lading krijgt.

 

Match

“Ons werk past bijzonder goed bij elkaar”, vertelt Hetty. “De vormen en kleuren van de schilderingen en de natuurlijke vormen van het keramiek en de kleur - of juist geen kleur - zijn een ‘match’. We inspireren elkaar en geven elkaar de ruimte. We zien elkaar regelmatig om te brainstormen. Over het werk én persoonlijk, met een goed glas wijn.”


Hetty Arens

De inspiratie van Hetty Arens komt voort uit de textiele en grafische wereld: ´verbinden, verweven en herinnering’ zijn haar onderwerpen. Verstilling en eenvoud van vormen hebben haar voorkeur. Haar keramische werk is meestal organisch van vorm en met de hand opgebouwd. De thematiek komt voort uit het werken met textiel zoals stiksels, gesponnen of geweven draden. Daarnaast combineert Hetty het keramiek met textiel in mixed-media werken. Ook gebruikt zij textiel voor haar bronzen beelden (afdrukken in was) en in combinatie met verf- en druktechnieken.


Joke Meijer

Schilderen en tekenen zijn voor Joke Meijer de vertaling van haar indrukken. Door haar betrokkenheid bij de natuur is zij steeds meer verdieping gaan zoeken in dit onderwerp. “Eigenlijk zijn het de impressionisten geweest die mij daarvan overtuigden”, vertelt zij. “Eerst in de fotografie, later in mijn schilderijen.” Haar abstracte tot bijna concrete doeken ontstaan door haar fascinatie voor het licht. Dat bepaalt de sfeer van de jaargetijden en daarmee het kleurenschema. Joke werkt zowel in olieverf als in acryl.


De expositie is te zien van 4 januari t/m 21 februari in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis). Tijdens de expositieperiode is elke zondag een van de kunstenaars aanwezig tussen 14 en 16 uur.

Bron foto: Nelly Smits

-advertenties-

-goede doel-