WhatsApp Image 2018 12 11 at 12.18.37De traditionele, supersfeervolle Lichtjesavond van Buurttuin Zoete Aarde (De Leyens) is zaterdag gestart met de aanplant van vijf boompjes voor het aan te leggen Voedselbos in de Treemanspolder (Nieuwe Driemanspolder).

Klaartje Jaspers en Astrid van Beek, de initiatiefnemers van dit eetbare  Voedselbos, plantten de boompjes onder het toeziend oog van Simone Langeveld, voorzitter van de Stichting Zoete Aarde.

Het zijn wilde kers, kerspruim en duindoorn. Ook tal van buurtbewoners en hun kids sloegen het planten geïnteresseerd gade. De Zoete Aarde heeft de boompjes geadopteerd en is daarmee de eerste buurttuin in Zoetermeer die het Voedselbos een hart onder de riem steekt. Het Voedselbos, dat er in 2020 moet komen, gaat buurtbewoners een plek geven om de natuur in te gaan en elkaar te leren kennen. Ook zal het een educatief doel hebben voor schoolkinderen. “We hebben daartoe al contact gelegd met diverse Zoetermeerse scholen”, vertelt van Beek. Het is de bedoeling dat iedereen in het bos zelf kan komen plukken. De vijf boompjes, die nu op de Zoete Aarde zijn geplant, zullen als ze een stuk groter zijn worden overgeplaatst naar het bos. En uiteindelijk zullen de vruchten geplukt kunnen worden.

 

Workshop kerstengeltjes

WhatsApp Image 2018 12 11 at 12.20.01De ontmoeting stond ook centraal op deze Lichtjesavond. Ondanks het wat mindere weer – het ging halverwege flink regenen - waren er toch aardig wat mensen naar de tuin toegekomen. Er was een lange rij lampjes opgehangen tussen de gebouwtjes van de buurttuin, langs de boomgaard en de tuintjes naar de boerderij waarin Kern-kinderopvang is ondergebracht. Sfeervol en intiem ontmoetingspunt was de Pipo-wagen, waarin Margreet van der Linden haar workshops gaf. Ze begeleidde volwassenen en kinderen alweer voor het derde opeenvolgende jaar bij het maken van engeltjes van zelf gewassen en gekaarde wol. “Ze kunnen hier ook donkere kindjes Jezus maken,” vertelt Margreet, die niet wil dat donkere kindjes verdrietig worden bij het zien van een blank Jezus-kindje. In de zomer runt  Margreet de poppenclub op de tuin. Aan de ingang van de tuin werden de bezoekers verwelkomd door de grote band van Muziekvereniging Buytenrode, die in Dickenskledij prachtige klassieke kerstnummers speelde. In de kas speelde Kees Vermeulen gitaar en bij de kinderopvang speelde het duo de M’s. Bij de kinderopvang, waar nog meer workshops gegeven werden, smulden vele buurtbewoners van de verschillende stamppotten, waaronder zuurkoolstamppot en palmkoolstamppot. De palmkool (ook wel cavolo nero genoemd) was kort daarvoor uit de tuin zelf geoogst: hoe leuk is dat. Een van de bezoekertjes, Eliano, vond hem zo lekker dat zijn mama bij de tuin het recept heeft opgevraagd. Ook de zelfgebakken oliebollen vonden gretig aftrek. Verder waren er uiteraard weer wat kraampjes met zelfgemaakte kerststukjes, kaarsen, een vuurtje met Glühwein en een kraampje met producten van de Hof van Seghwaert, zoals perencider. Een grote kerstboom maakte de sfeer af.  

Tekst en foto's Christa van der Hoff

   

-advertenties-

-goede doel-