20161120 141831Koeien krijgen een scheerbeurt bij het Buitenbeest. Als het herfst wordt brengt de boer de koeien weer op stal. De haren van de koe begint in de herfst te groeien zodat ze zich tegen de winterkou kunnen beschermen.

Het traditionele koeienscheerfeest vindt op zondag 25 november plaats. Deze dag zijn er ook allerlei andere activiteiten voor de kinderen op de boerderij.

Waarom koeien scheren?

Koeien die een dikke vacht hebben en gezellig naast elkaar op stal staan, kunnen het warm krijgen en gaan zweten. Een bezwete koe kan ziek worden en een longontsteking krijgen. Een natte en warme vacht is ook een ideale plek voor allerlei parasieten zoals vlooien, mijten en luizen. Dus is het tijd voor een scheerbeurt, wat ze ook nog eens heel prettig vinden.

Buitenbeest-koeien

De koeien op speelboerderij Het Buitenbeest grazen vanaf de lente op de natuurweide aan de rand van Het Buytenpark. In november worden de koeien naar de monumentale oude stal op speelboerderij Het Buitenbeest gebracht. De oude stal is warmer dan de boerderij dagjemoderne stallen zoals die van stadsboerderijen De Balijhoeve en De Weidemolen. Daarom worden de koeien op speelboerderij Het Buitenbeest elk jaar geschoren. De koeien op de stadsboerderijen De Balijhoeve en De Weidemolen blijven de hele jaar door op de boerderij. Ze staan ’s zomers en ’s winters op stal, maar hebben wel een uitloop naar buiten. In de zomer mogen ze ook een weide begrazen naast de boerderij.

-advertenties-

-goede doel-