essentaksterfteDe gemeente stelt een onderzoek in naar de kwaliteit van de essen aan de Molenstraat. Dit betekent dat er geen kapvergunning wordt aangevraagd. Wel is duidelijk dat een aantal bomen is aangetast door de essentaksterfte, deze bomen zullen extra gecontroleerd worden.

 

Een extern bureau wordt ingeschakeld om het onderzoek uit te voeren. Na het onderzoek zal de gemeente samen met de bewoners bekijken wat er met de bomen moet gebeuren. Komende tijd worden de bomen extra in de gaten gehouden en zal door hout regelmatig worden verwijderd.

Excuus aan bewoners

Bewoners hebben eind september een brief ontvangen waarin het voornemen stond om vijftig bomen te kappen aan de Molenstraat vanwege de aanwezigheid van de essentaksterfte. Deze brief heeft voor veel onrust gezorgd bij bewoners. De gemeente heeft zijn excuses aangeboden aan de bewoners voor het niet eerst informeren en betrekken bij de plannen rond de bomen.

Essentaksterfte

De essentaksterfte speelt ook in de naastgelegen straten, namelijk de Jan Hoornstraat en de Cornelis van Eerdenstraat. Het gaat hierbij niet alleen om de essentaksterfte maar ook om bomen die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Omdat deze woningen gerenoveerd worden, komt er ook een nieuw groenplan. Daar worden de zieke en oude bomen in meegenomen. Deze bewoners zijn inmiddels ook per brief geïnformeerd.

Veel essen in Zoetermeer zijn aangetast door de essentaksterfte. Als de ziekte doorzet, wat de verwachting is, zullen zich niet acceptabele risico’s voor gaan doen en moeten bomen toch worden gekapt. Ook elders in de Molenstraat staan essen. Deze zijn nog niet eerder gecontroleerd, maar dat gaat de gemeente komende weken doen.

Foto: boom die lijdt aan essentaksterfte

-advertenties-

-goede doel-