wmoHet aantal aanvragen voor WMO zorg is enorm toegenomen, de gemeente kan de aanvragen dan ook niet bijbenen. Er liggen 1.000 aanvragen te wachten, terwijl met de huidige capaciteit 100 aanvragen per week verwerkt kunnen worden.

"Het aantal aanvragen is enorm gegroeid, sommige weken waren er wel 100% meer aanvragen dan in het jaar hiervoor", vertelt verantwoordelijk wethouder Ingeborg ter Laak. "We hadden voorzien dat er, 3 jaar na de overgang naar het nieuwe systeem, veel aanvragen zouden zijn voor een herindicatie. Een indicatie wordt immers vaak afgegeven voor drie jaar. Maar dat er zoveel nieuwe aanvragen bij zouden komen konden we niet voorzien!" De gemeente gaat nu alles op alles zetten om de aanvragen zo snel mogelijk in behandeling te nemen en de wachttijd weer terug te brengen tot maximaal 6 weken.

Een al afgegeven indicatie voor WMO zorg kan nu vaker automatische verlengd worden, ook wordt de komende tijd meer personeel ingezet om de aanvragen af te handelen. Ter Laak: "Waar mogelijk proberen we aanvragen telefonisch af te handelen, dat scheelt veel tijd". Het werkproces wordt versneld, waardoor eenvoudige aanvragen, zoals bv de inzet van regiotaxi, snel afgehandeld kunnen worden. 

Ook een punt van aandacht is het personeelstekort bij de aanbieders van zorg, nu komt het nog te vaak voor dat mensen een WMO indicatie krijgen en dan weer op een wachtlijst komen bij de zorgaanbieders omdat zij niemand beschikbaar hebben.

-advertenties-

-goede doel-