20160427-81191.JPGHet burgerinitiatief Zoetermeer Ballon Vrij heeft succes gehad: het college stelt voor om in een Zoetermeer een verbod in te stellen op het oplaten van ballonnen. Dit geldt voor het oplaten van (met helium gevulde) ballonnen en wens- en ufoballonnen.

Op deze manier wil de gemeente zwerfafval en de plastic soup verminderen. In juni kwam het burgerinitiatief ‘Zoetermeer Ballon vrij’ bij de gemeente binnen. De initiatiefnemers benadrukken de milieuvervuiling die door het oplaten van ballonnen ontstaat en vroegen om een verbod. Daarnaast drongen ook de Vogelwerkgroep, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), de Partij van de Dieren en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid aan om geen ballonnen meer op te laten. In Hoorn, Arnhem, Zwolle, Groesbeek (de huidige gemeente Berg en Dal), Zutphen, Gouda, Wageningen, Amstelveen en Soest is het al verboden.

‘Wel jammer, maar nodig’

Het verbod betekent voor verschillende grote evenementen in de stad dat zij naar andere activiteiten moeten gaan zoeken. Op Koningsdag bijvoorbeeld werden traditiegetrouw oranje ballonnen opgelaten voor de ballonnenwedstrijd. De ballonnen voor Koningsdag waren overigens al jarenlang biologisch afbreekbaar om de schade voor de natuur zo klein mogelijk te houden.
Burgemeester Aptroot: “ Het is jammer dat deze ontzettend leuke wedstrijd niet meer door kan gaan! Dat is even slikken en wat anders leuks verzinnen. Er zitten altijd twee kanten aan een verbod als deze. Het is nodig voor de natuur, maar ook wel jammer voor de kinderen die er veel plezier aan beleefden”.

1 miljoen ballonnen

Per jaar worden er ongeveer 1 miljoen ballonnen opgelaten in heel Nederland. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij evenementen, uitvaarten en bruiloften. Het plastic hiervan komt op straat, op het strand en in de zee terecht. Het duurt erg lang voor een ballon afgebroken is. Veel vogels en dieren raken verstrikt in de touwtjes, of stikken als ze het plastic opeten. De gemeente wil zwerfafval zoveel mogelijk voorkomen. Een opgelaten ballon is zwerfafval, maar het is achteraf niet te achterhalen wie de ballon heeft opgelaten. Daarom is een algeheel verbod nodig.

 

Verbod in de praktijk

Het verbod gaat vanaf het eerste kwartaal van 2019 in en geldt vooral voor het oplaten van plastic ballonnen gevuld met helium. Inwoners mogen nog wel bomen en objecten versieren met ballonnen. Ook het oplaten van wensballonnen en ufoballonnen vallen onder dit verbod. De metalen constructie verwondt vogels, en het vuur erin kan brand veroorzaken. Het verbod komt in de APV, waardoor het niet mogelijk is om een vergunning voor het oplaten van ballonnen aan te vragen.

-advertenties-

-goede doel-