IMG 2648De etsen van Ries Kleijnen spatten bijna van de muur af! Kleur speelt dan ook de belangrijkste rol in haar werk. De etsen van de kunstenaar zijn impressies van relaties tussen mensen of van de mens met zijn omgeving. Zij nodigen uit tot filosoferen. Ook landschappen wereldwijd zijn een grote inspiratiebron.

“De landschappen die mij inspireren zijn ver weg of juist heel dichtbij. De laatste jaren maakte ik regelmatig werkreizen naar bijvoorbeeld Griekenland, Cyprus, Chili, Paaseiland, Mexico, Guatemala, Egypte, Costa Rica, Japan en Thailand.”

Puzzeldrukken

Het grafisch werk van de kunstenaar bestaat vooral uit veel-kleuren etsen, en uit kleuretsen in combinatie met andere technieken. Behalve het gebruik van de suikerwatertechniek, de lijnets, de reliëfdruk en de blinddruk, maakt zij al jaren zogenaamde ‘puzzeldrukken’. Door in de etsplaten te zagen, ontstaan er kleine etsplaten die samen de uiteindelijke ets vormen. Voor het afdrukken worden deze stukjes een voor een als een puzzel op de etspers gelegd. Deze intensieve bewerking van de etsplaat levert een heel eigen persoonlijk ‘handschrift’ op.

Bijzonder contrast

“Door de losse stukken van de puzzeldruk, wordt het mogelijk om tegengestelde kleuren naast elkaar te gebruiken. Dat helpt me bij het uitdrukken van wat mij inspireert: de landschappen en communicatie tussen mensen. Het samen- of juist alleen zijn. De kleuren blijven echter het belangrijkst, zowel in mijn etsen als in mijn schilderijen!”

Over de kunstenaar

Ries Kleijnen (1945) maakt ook sieraden. Zij woont en werkt sinds 2012 in Scheveningen en volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda (1964 – 1969). Vanaf 1969 exposeerde zij regelmatig in binnen- en buitenland. Meer informatie over haar werk is te vinden op www.rieskleijnen.nl.

Kom naar de opening van ‘Reis in Kleur’!

Iedere maand organiseert TERRA de kunstfoyer, waarbij iedere kunstliefhebber welkom is. Je kunt gewoon binnenlopen. Vrijdag 29 juni is de opening van deze expositie. Wanneer je om 16.00 uur aanwezig bent, krijg je meer te horen over het geëxposeerde werk. Ook is de kunstenaar tijdens de opening aanwezig. Door de informele setting krijg je zeker de gelegenheid om de kunstenaar te spreken en je vragen te stellen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon rustig het geëxposeerde werk bekijken. Eventueel met een drankje.

Praktische informatie
De expositie ‘Reis in Kleur’ is van 30 juni t/m 26 juli te zien in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712 AK Zoetermeer (toegang gratis). De kunstenaar is aanwezig op zondag 15 en zondag 22 juli.

-advertenties-

-goede doel-