jancamperthoveU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Jan Camperthove in Buytenwegh.

 

jancamperthove2 jancamperthove3

Betekenis van de straatnaam

jan campertJan Remco Theodoor Campert leefde van 1902 tot 1943 en was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef gedichten en boeken en was journalist. Zijn journalistieke loopbaan begon hij bij het toenmalige Algemeen Dagblad, De Nieuwsbron: Algemeen Nederlandsen Dagblad dat toen alleen in Den Haag verscheen.

Het bekendst werd Campert van de gedichten die hij in de Tweede Wereldoorlog schreef: De achttien dooden en  Rebel, mijn hart, geketend en geknecht. Een stukje uit het gedicht van de achttien doden:

Een cel is maar twee meter lang
en nauw twee meter breed,
wel kleiner nog is het stuk grond,
dat ik nu nog niet weet,
maar waar ik naamloos rusten zal,
mijn makkers bovendien,
wij waren achttien in getal,
geen zal den avond zien.

Het gaat over 18 verzetshelden die in de cel wachtten op hun executie. Hier is het volledige gedicht te lezen.

 

Verzet en dood

In 1933 schreef Campert de ballade der verbrande boeken. Daarin bekritiseerde hij het nationaalsocialisme. Met zijn gedicht over de 18 doden werd hij de stem van het verzet. Ten tijde van de oorlog heeft hij ongeveer 20 Joodse mensen naar Belgiƫ helpen ontsnappen. Op 21 juli 1942 werd hij gearresteerd tijdens het over de grens smokkelen van een Jood. Deze Joodse man pleegde in gevangenschap zelfmoord.

Campert zat enige tijd in verschillende kampen gevangen voor hij werd getransporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme in november 1942. In januari 1943 is hij overleden op veertigjarige leeftijd aan een borstvliesontsteking.

 

 

Meer informatie
nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Hitchcock

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-