ArchitectuurPunt Zoetermeer collageIn Forum Bibliotheek, Stadhuisplein 1, vindt op donderdag 27 juni 2024 de derde Stadslezing vanuit het ArchitectuurPunt Zoetermeer plaats. Vanaf 19.45 uur is de inloop, om 19.30 uur gaat de stadslezing van start. De lezing gaat over het verduurzamen en verdichten van naoorlogse wijken.

De bebouwing van Zoetermeer heeft haar gemeentelijke grenzen bereikt. Voor nieuwe (woningbouw-)opgaven kan niet meer worden uitgeweken naar onbebouwd gebied. De blik richt zich daarom in toenemende mate op bestaande wijken. Deze zijn in Zoetermeer als voormalige groeikern voornamelijk naoorlogs. En de gebouwen uit deze periode zijn vaak aan verduurzaming en renovatie toe. Dit gaat mooi samen, verdichten en verduurzamen. Maar dit blijkt ook een ingewikkelde opgave. Want hoe kan je verduurzamen en verdichten als je ook de stedenbouwkundige en architectonische waarde van de buurt wilt behouden en wilt voldoen aan de wensen en eisen van de huidige en toekomstige bewoners?

Sara Peters (woningcorporatie Vidomes) en Klaas Waarheid (Vanschagen Architecten) gaan hierover met elkaar in gesprek. Beiden vinden het erg belangrijk dat een wijk niet alleen vanuit ruimtelijk oogpunt duurzaam wordt heringericht, maar dat ook sociale aspecten worden meegenomen in de transformatieopgave.

Sara Peters (Vidomes) spreekt vanuit haar rol als opdrachtgever binnen een woningcorporatie. Zij zal de noodzaak van verdichten en verduurzamen in naoorlogse woonwijken toelichten en vertellen tegen welke uitdagingen een woningcorporatie in de praktijk aanloopt en met welke soms tegenstrijdige belangen zij te maken heeft.

Klaas Waarheid (Vanschagen Architecten) heeft ruime ervaring met het vernieuwen van naoorlogse wijken en vertelt over het opsporen van kansen binnen een wijk en het formuleren van oplossingsrichtingen als basis voor een sociaal en fysiek duurzame stad.

Datum: donderdag 27 juni 2024
Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Inloop 19.15 uur
Locatie: Forum / bibliotheek, Podium.
Adres: Stadhuisplein 1 Zoetermeer

De lezing is gratis bij te wonen. Om u aan te melden voor de stadslezing kunt u terecht op de website van ArchitectuurPunt Zoetermeer: https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/goed-gemutst-de-toekomst-in-verdichten-en-verduurzamen-na-oorlogse-wijken-stadslezing-3-2024/

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-