Beeld pb eten zonder handen 2Een robotarm die meebeweegt met de mond en verschillende soorten bestek kan gebruiken en die ook de soep warm houdt. Dat is één van de verrassende oplossingen die studenten en leerlingen tijdens de zorgchalenge ‘Eten zonder handen’ in het Experimenteerhuis Zoetermeer hebben bedacht.

Tijdens de eindpresentatie van de zorgchallenge Eten zonder Handen bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam presenteerden Technasium leerlingen van Melanchthon Bergschenhoek en Oranje Nassau College Parkdreef, ICT-studenten van de Haagse Hogeschool en studenten mboRijnland van de opleiding Verpleegkunde uit Zoetermeer hun oplossingen aan elkaar. Een unieke samenwerking tussen voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

Bij de opening van de eindpresentatie kijkt Jaya, vierdejaars student Verpleegkunde bij mboRijnland, terug op een effectieve samenwerking: “We hebben elkaar echt nodig. Wij hebben ervaring met het werken met zorgprofessionals en hebben cliënten in beeld die behoefte hebben aan een eetrobot. Deze input konden de hbo-studenten ICT en leerlingen van de middelbare scholen meenemen bij het bedenken en maken van de robotarm. Mooi dat dit wordt doorontwikkeld tijdens een volgende zorgchallenge bij Rijndam.”

Zonder te knoeien

Daarna trapten de hbo-studenten ICT af met hun eindpresentatie. “Een robotarm is handig voor mensen die minimale kracht in hun onderarm en handen hebben en daardoor vaak niet zelfstandig kunnen eten. Onze oplossing is een assistent robotarm die meebeweegt met de mond en verschillende soorten bestek kan gebruiken. De vereisten zijn dat de robotarm een lepel stabiel, zonder te knoeien naar de mond brengt, met een afdekklep eroverheen, zodat de soep warm blijft. We hebben ook grijpertjes bedacht waarmee salade kan worden gegeten.”

Beeld pb eten zonder handen 1Om ervoor te zorgen dat de robotarm de mond goed kan bereiken, maken de studenten gebruik van gezichtsherkenning. Vervolgens worden alle drie de elementen, de robotarm, het bestek en gezichtsherkenning, met elkaar verbonden. Een van de studenten vertelt: “We hebben nu gewerkt met een bestaande, niet-werkende arm, maar als er meer tijd en geld beschikbaar is, dan kan de arm met een 3D-printer worden gemaakt.”

Een soeplepel en het eten van een salade, dit hebben de studenten niet zelf bedacht. Tijdens de kick-off van deze zorgchallenge drie maanden eerder in het Experimenteerhuis in Zoetermeer waren ervaringsdeskundigen Robin en Sana aanwezig. Door hun spierziekte weten zij alles van eten zonder handen. Zo vertelden zij dat hun robotarm heel traag werkt. “Mijn eten is na drie happen al koud. Soep eten of een tompouce is al helemaal niet te doen. We willen zelfstandig kunnen eten, zonder hulp van anderen”, was de wens van Sana. Een duidelijk verzoek dus, waar de deelnemers serieus mee aan de slag zijn gegaan.
Out-of-the-box denken

De leerlingen van het Technasium van het Oranje Nassau College Parkdreef lieten het door hen bedachte ontwerpproces en het definitieve ontwerp zien via een posterpresentatie. Hier komen verrassende elementen naar voren: maak de robotarm met een clip vast aan de rolstoel en maak de arm van aluminium, want dat is goedkoop en gerecycled. Ook zij hebben goed geluisterd naar de wensen van Robin en Sana. “Bij het eten van een tompouce maak je gebruik van haakjes aan de robotarm, die eerst de bovenkant er afhaalt en daarna kan je de onderkant eten. Oh ja, en de robotarm bestuur je natuurlijk met je telefoon via een app”, licht een van de leerlingen het ontwerp toe.

Reggy Koster, ergotherapeut bij Rijndam Revalidatie, reageert enthousiast op de eindpresentaties. “Ik vind het heel mooi dat leerlingen en studenten goed hebben geluisterd naar de wensen van Robin en Sana. Ze denken out-of-the-box en denken goed na welke mogelijkheden er zijn. Regelmatig zit ik met experts om de tafel om oplossingen te bedenken voor mijn cliënten of omdat ouders graag wensen dat hun kind zelfstandiger kan leven. Dat proces hebben zij nu ook uitgevoerd. Heel waardevol.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-