IMG 2632Flaneren, sjokken of de benenwagen nemen – wat zijn er eigenlijk veel synoniemen voor het woord ‘wandelen’. Herontdek Zoetermeer door met andere ogen te kijken tijdens de Wondertocht door ‘gebiedsbiograaf’ en kunstenaar PJ Roggeband. Het gaat over de natuur, architectuur, literatuur en kunst.

De wandeling vindt plaats op 23 juni en het vertrekpunt van de Wondertocht is kunstgarage Franx, waar nu de exposities ‘Recovery Room’ van Louise te Poele en ‘Groen’ van de Mesh Print Club te zien zijn. Als aanvulling daarop organiseren Franx en PJ Roggeband samen een Wondertocht, een lichtvoetige verkenning door Zoetermeer.

Wonderlijke dingen

Een Wondertocht is namelijk geen gewone wandeling. De kunstenaar koppelt opvallende details uit de omgeving aan mooie verhalen, speelt met taal en vertelt bijzondere wetenswaardigheden. “Ik wil mensen ook soms op het verkeerde been zetten. Het wordt een verkenning waarbij de vertrouwde omgeving misschien wel op zijn kop wordt gezet.” Als gebiedsbiograaf organiseert PJ vaker soortgelijke expedities, van de bossen van Vlieland tot aan een gedenkpark in Amsterdam. Nu is Zoetermeer aan de beurt. “Ik noem het een Wondertocht, want dan overkomen ons misschien wel wonderlijke dingen,” glimlacht PJ. “Op de kerk hier vlakbij staat bijvoorbeeld een raadselachtige uil.Dat ga ik dan uitzoeken.” Zo zijn er meer plaatselijke verhalen te horen tijdens de wandeling. PJ heeft zelfs Markplaats afgezocht voor opvallende ansichtkaarten. “Ik heb een ansichtkaart gevonden met ‘groeten uit Zoetermeer’. Die is naar Malaga gestuurd van iemand die hier op vakantie was. Die breng ik nu weer terug naar Zoetermeer.” De kaart kent overigens een verrassende ontknoping aan de voorzijde.

IJsberen

In de kunstgarage laat de kunstenaar al enkele schetsen zien die een voorproefje geven van de wandeling. ‘IJsbeerbaan’, ‘Afvraagland’ en ‘Zoet maar er is meer’ valt er te lezen. Maar waarom ijsberen in Zoetermeer? “Als je dingen aan elkaar koppelt die op het eerste gezicht geen verband met elkaar lijken te hebben, gaat je verbeelding aan het werk,” legt de kunstenaar uit. “Neem nou de verschillende manieren van lopen, zoals ‘flaneren’ en ‘ijsberen’. Wat als we langs het water een ‘ijsbeerbaan’ maken, waarbij je rondjes kan lopen om over problemen na te denken?”

Kaarten

Laat je verwonderen en loop mee op 23 juni om 12:00 of om 15:00 uur vanaf het terras van kunstcafé Kiki at Franx. De Wondertocht duurt 75 minuten en deelname kost €7,50 per persoon. Koop je ticket snel via de webshop van Franx: meemaken.kunstgaragefranx.nl. Let op: vol is vol, dus wees er snel bij.

De Wondertocht is een van de georganiseerde activiteiten als onderdeel van de exposities 'Recovery Room' en 'Groen'. Voorafgaand of na afloop van de wandeling kun je deze gratis bezoeken.

 Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-