Molen de HoopDe vrijwilligers van Molen de Hoop Zoetermeer maken zich alweer op voor de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei aanstaande. Op die dagen mogen de reguliere activiteiten uiteraard niet ontbreken. U kunt weer genieten van een uitgebreide proeverij van producten die u in Molen de Hoop kunt kopen.

Daarbij is er natuurlijk een koffie)tje of thee en voor de kinderen een bekertje limonade.

Het raden van het gewicht van een zakje meel is steeds weer een ongekend succes. Ieder uur wordt het exacte gewicht bekend gemaakt. Degene die het dichtst bij het echte gewicht heeft geraden, gaat naar huis met een compleet pannenkoekenpakket.

Ook worden de bij goed weer, weer pannenkoeken gebakken, en voor de kleintjes wordt er nog gekeken naar een extra activiteit.

Van 14.00 uur tot 16.00 uur kunt u genieten van het shantykoor ´geen C te hoog´. Zij brengen mooie liedjes ten gehore. De meeste zult u zeker kennen, dus meezingen behoort absoluut tot de mogelijkheden.

Ook zullen de Molengidsen u begeleiden door de molen en ze vertellen u graag over de gang van zaken boven. Het geweldige uitzicht vanaf de stelling maakt deze rondleiding compleet.

Restauratie van de wieken

Na de restauratie van de molen in 1987 zijn de wieken alweer bijna 40 jaar oud en hebben ze zeer veel omwentelingen gemaakt. Gemiddeld gaan wieken tussen de 40 en 45 jaar mee. Het bestuur van Molen de Hoop heeft besloten om nog dit jaar mogelijke slijtageplekken voor te zijn. En dus gaat er vervanging komen.

Afgelopen september kwam de offerte van de modelbouwer van € 117.000,-. In januari volgde de definitieve offerte voor dit zeer specialistische werk, waarbij het bedrag is gestegen tot € 124.000,-. De molen is er voor alle Zoetermeerders en bedrijven en dat merk stichting Molen de Hoop aan de steun van trouwe sponsoren en gildenaren, waardoor de stichting wat heeft kunnen sparen. Daarnaast is men wat gaan schuiven met jaarlijkse onderhoudskosten en ook steun van de provincie en het nationaal molenfonds helpt de stichting goed op weg.

Om het risico van eventuele verdere prijsstijgingen te vermijden is de een zogenaamde ‘fixed price’ bedongen door het tekenen van de offerte. De aanvang van de werkzaamheden zal pas eind dit jaar plaatsvinden.

De stichting komt nog circa € 30.000,-  tekort. De stichting heeft nog geen steun gekregen van de gemeente, maar hoopt en rekent toch op een bijdrage van die kant.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-