2bhome Bridgehome in aanbouw gebouw van de maand I0822 1Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand: het Voormalig Bridgehome.

2bhome DSC1568Sport is populair in Zoetermeer, balsporten, denksporten, atletiek, noem het en het kan. In de jaren tachtig werd bridge heel populair in Zoetermeer en de leden stroomden toe, maar de beschikbare accommodatie bleef sterk achter. Zoetermeerder Hans van der Spek, zelf een fervent bridgespeler, kwam op het idee om een Bridgehome te realiseren.

Albert van Eerden, een uiterst creatieve architect, ontwierp een imposant gebouw met golvingen, gedurfde kleuraccenten en een spectaculaire entree, in de karakteristieke architectuurstijl van de jaren negentig. Het past heel mooi in de groene omgeving van het Vernedesportpark.

Het Bridgehome wordt 2BHome

Een paar jaar lang was het een fijne thuishaven voor bridgers, maar toen bleek dat het gebouw overdag en in het weekeinde leegstond werd het idee geboren om er ook andere activiteiten in te ontplooien. Er werd een capabele manager aangesteld, die een paar jaar later ook eigenaar werd, om de activiteiten te verbreden. Dat werd een groot succes, meerdere zalen waren regelmatig verhuurd, je kon er trouwen, er vonden diners, recepties, vergaderingen, cursussen en beurzen plaats. Alles was mogelijk. De naam Bridgehome dekte de lading niet meer en werd veranderd in 2BHome.

 2bhome Voorm. Bridgehome afbeelding 2  2bhome Voorm. Bridgehome afbeelding 3

 

Een nieuwe functie

Tot corona uitbrak… De maatregelen en de lockdowns maakten een gezonde exploitatie niet meer mogelijk en uiteindelijk werd het gebouw verkocht aan de gemeente Zoetermeer. Het gebouw kwam leeg te staan in afwachting van een nieuwe functie. En die is eind 2023 gevonden. Vanaf maandag 26 februari 2024 wordt deze locatie tijdelijk, in ieder geval voor drie jaar, ingezet als onderwijslocatie voor de Internationale Schakelklas (ISK) voor leerlingen van 12 - 16 jaar.

In de Internationale Schakelklas (ISK) leren kinderen die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen de Nederlandse taal. Zij spreken en schrijven het Nederlands nog niet goed genoeg om naar de gewone scholen te kunnen gaan. Ze krijgen ook lessen in Engels, rekenen, wiskunde en burgerschap. De school heeft ongeveer 75 leerlingen van 12 tot 16 jaar. De Unicoz Onderwijsgroep verzorgt de lessen.
Het interieur hoefde niet erg aangepast te worden. De leerlingen krijgen les in de vroegere zalen, die daar uitstekend voor geschikt zijn.

Tekst: Anke van As en Botine Koopmans, met dank aan Sharon Pisam, teamleider ISK-Zoetermeer

Foto’s : Botine Koopmans en Jan van Es

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook

-advertenties-

-goede doel-