LuidklokWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: Luidklok van de kerk De Doortocht.

De luidklok van de kerk De Doortocht in De Leyens, in 1769 gegoten door Erven Alewijn Crombosch, komt oorspronkelijk uit een oude schuilkerk aan de Voorweg, een schuurkerk. Een klok met een gewicht van 40 kilo. De kerkruimte bevond zich in het achterhuis van het echtpaar Crooneveen – Van de Rotte. Later kwam het in handen van Melt van der Meer.

In de tweede helft van de achttiende eeuw kwamen er zoveel kerkgangers op de mis af dat het buiten de kerk, in de openlucht, bijgewoond moest worden. Toen kwam er toestemming vanuit de Gecommitteerde Raden van Staten om de kerk aan de achterzijde uit te breiden. Bij die uitbreiding werd de klok uit 1769 boven het gebouw gehesen. In de negentiende eeuw is deze kerk gesloopt en tegenwoordig bevind zich daar de Amerikaweg vlak naast de Intratuin.

Foto: De luidklok uit 1768 van de RK Kerk De Doortocht in de wijk De Leyens; Fotograaf:  Grootveld, R. (Ronald); Stadsarchief Zoetermeer / HGOS

Bron: Titel: ‘De kerk van Crooneveen. Archeologisch en historisch onderzoek naar de Zoetermeerse schuurkerk; samenstelling: Ronald Grootveld, Bouke Tuinstra en Ton Vermeulen; uitgave: Historisch Genootschap Oud Soetermeer; 2002.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-